Infokatedra donosi savjete za pametno učenje

Bliži se kraj ljeta i početak nove školske godine. Dok neki roditelje boli glava od same pomisli na odlazak djeteta u školu, troškove i učenje novog gradiva, drugi se uspješno nose sa nastavkom školovanja svoje djece.

Djeca učeDonosimo neke savjete kako se bolje pripremiti i gdje možete potražiti savjete.

U većini slučajeva roditelje je više strah škole nego samo dijete, a najveći problem je učenje. Količina gradiva je sve veća, a roditelji imaju sve manje vremena učiti s djecom. Stare metode učenja i organizacije vremena jednostavno više nisu dovoljno dobre. Prisjetite se samo koliko puta ste sjeli za stol i krenuli učiti. Sjedili ste satima, a sve je ostalo na prvoj stranici knjige. Možete reći da ste učili satima, ali rezultati takvog učenja su poražavajući.

Možemo zaključiti da ni učiti više nije dovoljno, treba učiti pametno. Ali kako?

Donosimo 5 savjeta za pametno učenje:

  1. Napravite plan učenja tj. podijelite lekcije u manje jedinice. S time smanjujete otpor prema usvajanju gradiva koji je najčešće vezan za količinu.
  2. Pregledajte gradivo koje morate učiti, kao da prelistavate novine. Informirajte se o tome što će te učiti, na taj način razvija se znatiželja, ali i upoznavanje s informacija što može olakšati usvajanje novih podataka.
  3. Prije učenja pokušajte pozornost usmjeriti na jedno mjesto, gledajući u jedan predmet ili zamišljajući točku. Na ovaj način mozak će se "umiriti", a i uputit će te ga da sada mora biti usredotočen na zadanu radnju.
  4. Sastavite kratke kartice s najbitnijim dijelovima svakog poglavlja koje učite, male skripte neka vam to budu podsjetnici na najbitnije dijelove.
  5. Nakon sastavljanja „sjećalica“ napravite mreže za lakše pamćenje te mreže se sastoje od znakovnih i slikovnih podataka koji su podijeljeni na tri bitne cjeline gradiva npr: definicije, nabrajanja i primjeri.

Infokatedra organizira seminar Super učenja za djecu i mlade i poziva vas da svojim jedinstvenim primjerom dobrog učenja osvojite mjesto na seminaru. Objavite post i svoju priču na Infokatedrinoj Facebook stranici. Sve informacije o seminaru, ponude, akcije, korisne informacije kao i savjete možete pronaći na internet stranici Infokatedre ili na Facebook stranici Infokatedre - Centra za obrazovanje.