Ima lijeka i za ovisnost o računalima

Capio Nightingale, bolnica u središnjem dijelu Londona, otvorila je prvu kliniku za rehabilitaciju djece ovisne o računalima.

kompjuterski_obozavatelj

Prema tvrdnjama liječnika, sve više tinejdžera razvija ovu vrstu ovisnosti koja može biti pogubna za psihičko i mentalno zdravlje djece. Iako na rehabilitaciju primaju djecu već od 12 godina, očekuju da će najviše pacijenata biti u dobi između 15 i 17 godina.

- Obratili su nam se roditelji djece koja doslovno polude od bijesa pošto im se ugasi računalo ili igraća konzola. Neki od njih morali su pozvati policiju u pomoć kako bi obuzdali djecu - kaže dr. Richard Graham, voditelj novootvorene klinike za rehabilitaciju.

Kako tvrdi, pri tretmanu od djece se ne očekuje da se posve odreknu računala ili igraćih konzola, već da se njima služe onoliko koliko je prihvatljivo.

Neka su od ovisne djece igranje ili održavanje svojih profila na društvenim mrežama pretvorila u jedini oblik socijalnog kontakta pa sa svojim vršnjacima u stvarnom životu nemaju nikakve veze.

Iako u Hrvatskoj još ne postoji klinika za odvikavanje od računala ili interneta, psihijatri tvrde da je ovaj problem i u nas izražen.

- U skoroj budućnosti čeka nas velik broj oboljelih, a liječenje neće biti jednostavno jer je nama internet za sada još uvelike neistraženo područje - kaže dr. Ante Bagarić, psihijatar na Klinici za ovisnosti u Psihijatrijskoj bolnici Vrapče.

vecernji.hr