I žene mogu ostvariti uspješnu znanstvenu karijeru

Žene više vjeruju znanstvenom konsenzusu oko globalnog zatopljenja nego muškarci, a i nisu ništa manje znanstveno pismene od muškaraca, pokazala je nova studija.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Population and Environment i jedan su od prvih dokaza koji pobija teoriju da su muškarci znanstveno pismeniji od žena, smatra sociolog Aaron M. McCright.

znanstvenica

'Muškarci još uvijek tvrde da su oni ti koji bolje razumiju proces globalnog zatopljenja, iako je stav žena prema globalnom zatopljenju bliži znanstvenom konsenzusu', tvrdi McCright.

Ovo je jedna od prvih studija koje su se fokusirale na odnos spolova prema klimatskim promjenama. Njeni rezultati poduprli su ranija istraživanja koja su pokazala da ženama nedostaje samopouzdanja kada je u pitanju njihovo razumijevanje znanstvene problematike.

'Ovo je još jedna studija koja je pokazala da žene podcjenjuju svoje razumijevanje stručne problematike, što je jedan od glavnih razloga koji koći mnoge mlade žena da se odluče za znanstvenu karijeru', smatra McCright.

Razumijevanje odnosa spolova prema globalnom zatopljenju je važno, jer su klimatske promjene jedan od najskupljih problema s kojima se čovječanstvo suočava te su rezultati ove studije nužni za osmišljavanje strategije usporavanja globalnog zatopljenja.

McCright je analizirao podatke koji su prikupljani tijekom osam godina uz pomoć ankete, koja je sadržavala osnovna pitanja o klimi i brizi za okoliš.

Razlika u stavovima nije bila utemeljena na različitim ulogama koje žene i muškarci obavljaju, već McCright to objašnjava 'socijalizacijom spolova'.

Dječaci se tradicionalno uče da muževnost karakterizira samostalnost, kontrola i autoritet, dok se djevojčice uči da su tradicionalne ženske osobine osjetljivost, empatija i briga. U tome znanstvenici vide razlog veće osjetljivosti žena na ekološke probleme, piše news.msu.edu.

net.hr