Hrvatska ima novi režim školskih praznika! - prilagodite godišnji

Prvi puta nakon gotovo 50 godina u Hrvatskoj su promijenjeni termini školskih praznika, a sve kako bi se produžila turistička sezona. Ipak, ističe se kako je unatoč promjenama fond školskih sati ostao isti.

Sretan klinac

Promjenama u kalendaru rada za školsku godinu 2011./2012. koje, uz ostalo, donose fleksibilnost početka školske godine i termina proljetnih/uskrsnih te zimskih školskih praznika, učinjeni su veliki i od turističke struke dugoočekivani pomaci naprijed koji će pogodovati i školskoj djeci i hrvatskom turizmu.

Zajednička je to ocjena ministara turizma Damira Bajsa te obrazovanja, znanosti i športa Radovana Fuchsa, predsjednika Udruge nezavisnih putničkih agencija (UNPAH) Zlatka Kukeca te zamjenika predsjednika Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA) Zorana Pečaravića.

Konferencija za novinare sazvana je u povodu nedavno donesenog pravilnika o početku i završetku nastavne godine 2011./2012., u kojem su novosti što će županije/župani od iduće školske godine biti odgovorni za utvrđivanje početka nastave, koja može početi 5. ili 12. rujna 2011.

Ovisno o tom početku zimski praznici mogu trajati dva ili tri tjedna, počevši s 27. prosincem. Ako traju tri tjedna, do 13. siječnja, roditelji će imati mogućnost djecu odvesti na skijanje po znatno nižim cijenama, a ne kao do sada u prvom tjednu siječnja kada su cijene skuplje.

Proljetni praznici više neće kao ove godine biti od Velikog četvrtka i cijeli tjedan iza Uskrsa, nego su za sve određeni od 2. do 6. travnja 2012. (zaključno s Uskrsnim ponedjeljkom), s tim da je ostavljena mogućnost izbora da traju i cijeli tjedan, ali prije Uskrsa.

Za sve maturante ta školska godina završava 18. svibnja, a za ostale 18. lipnja 2012. godine.

Istaknuvši dobru suradnju s Ministarstvom obrazovanja oko usklađivanja termina školskog kalendara s potrebama turizma, što je bila i odrednica iz Akcijskog plana za turizam za ovu godinu, ministar Bajs je naglasio i da se takve izmjene donose prvi put nakon gotovo 50 godina.

Posebno ga veseli što će župani odlučivati o početku školske godine jer su oni i na čelu županijskih turističkih zajednica.

Nazvavši to i decentralizacijom sustava, ministar Fuchs je naglasio da pravilnik nije bilo lako izraditi jer je trebalo voditi računa o dobrobiti učenika i da se ne izgubi ništa od nastavnog programa, ali i o dobrobiti turizma.

No uspjelo se, kazao je, uskladiti većinu zahtjeva, a fond sati i radnih tjedana za iduću je školsku godinu ostao isti kao i ove godine. Dodao je da županije do 1. lipnja ove godine imaju rok da dostave kada će škole početi s nastavom iduće školske godine.

net.hr