HDZ podijeljen oko vaučerizacije obrazovanja: Student bi sam mogao raspolagati državnim novcem za njegovo obrazovanje

Ideja jednog od gospodarskih stratega HDZ-a Đure Njavre o vaučerizaciji visokog obrazovanja izazvala je žestoke reakcije, pa i teške riječi unutar HDZ-ovog ekonomskog tima.

HDZ podijeljen oko vaučerizacije obrazovanja: Student bi sam mogao raspolagati državnim novcem za njegovo obrazovanje

Foto: Hina

Iako HDZ-ovci opovrgavaju da se o toj temi vodila ozbiljna rasprava, a kamo li da je bilo disonantnih tonova, Hina posjeduje kopiju elektroničke prepiske koja svjedoči o žestokom sukobu oko vaučerizacije.

Ideju da se studentima omogući da o državnom trošku pohađaju privatne visoke škole lansirao je Đuro Njavro, inače suvlasnik Zagrebačke škole ekonomije i managementa. On upozorava kolege iz ekonomskog tima na činjenicu da u velikom broju zemalja djeca pohađaju privatne škole uz pomoć državnog novca koji im se daje da ga potroše na školu po vlastitom izboru.

Predsjednik stranačkog Odbora za gospodarstvo Marko Kolaković uzvratio mu je kako cijeni njegove poduzetničke uspjehe i razumije njegove "privatne interese, napore i zalaganje za uvođenje vaučera u visoko obrazovanje", ali da se s tom njegovom idejom, kao redoviti profesor Ekonomskog fakulteta, uopće ne slaže. Kolaković upozorava da obrazovanje nije u užem području kojim se bavi ekonomski tim, a kolege upućuje da se obrate HDZ-ovom Odboru za obrazovanje.

U "elektroničku" se raspravu potom uključila i jedna od ključnih članica ekonomskog tima Martina Dalić, koja hvali Njavrina poduzetnička i ekonomska znanja te "angažman na traženju rješenja koja će u temelje sustava visokog obrazovanja ugraditi načela konkurencije u natjecanju na temelju kvalitete". "Vaučeri su jedno od takvih rješenja", piše Dalić i dodaje kako njezino makroekonomsko obrazovanje i višegodišnje iskustvo u državnoj vlasti, ali i privatnom sektoru, "pokazuje da je bitan uzrok nedovoljne učinkovitosti HDZ-ove politike bila upravo njezina nekoordiniranost i oštra podijeljenost u kućice".

Ostak članka pročitajte na Index.hr