Glazbena naobrazba jača mozak

Dok je fizička aktivnost važna za tjelesnu kondiciju, glazba je bitna za um jer vježba mozak i može oblikovati njegov razvoj što uključuje i razvoj naše osobnosti, zaključili su znanstvenici.

muzika

Glazba je očito ozbiljna stvar, jer glazbena naobrazba značajno poboljšava rad nervnog sustava i potiče sposobnost učenja.

Podaci dobiveni istraživačkim radom znanstvenika sa Sveučilišta Northwestern objavljeni u Nature Reviews Neuroscience povezuju glazbenu naobrazbu i bolje sposobnosti učenja koja se vidi i na području jezika, govora, memorije, pažnje i emocija.

"Istražujući studije koje su se u zadnjih nekoliko godina fokusirala na djelovanje glazbene naobrazbe na nervi sustav pokazalo se da glazba ima snažan utjecaj na sposobnost učenja," rekla je Nina Kraus, direktorica Northwestern's Auditory Neuroscience Laboratory.

Veze neurona nastale tijekom glazbene vježbe osposobljavaju mozak i za druge aspekte ljudske komunikacije.

"Mozak ne može procesuirati sve senzorne informacije iz sekunde u sekundu pa stoga selektivno prihvaća ono najvažnije," kaže Kraus. No učenje sviranja instrumenta omogućava mozgu da bolje razlučuje ono najvažnije u kompleksnom procesu koji može uključivati čitanje, ili pamćenje nota, vremena kad treba svirati i koordinacije s drugim glazbenicima.

"Mozak glazbenika selektivno naglašava one elemente zvuka koji mu daju važne informacije. U prelijepom odnosu između senzornog i kognitivnog procesa nervni sustav omogućuje asocijacije između zvukova i onog što oni znače. Ova veza između zvuka i značenja važna je i za druge aspekte komunikacije, " rekla je.

Dok je fizička aktivnost važna za tjelesnu kondiciju, glazba je bitna za um jer vježba mozak i može oblikovati njegov razvoj, tj. razvoj naše osobnosti, zaključili su znanstvenici.

net.hr