Gimnazije prednjače na rang-listi najuspješnijih

Kada se za kriterij uzme broj osvojenih medalja na državnim natjecanjima, najbolja hrvatska srednja škola jest V. gimnazija u Zagrebu.

Gimnazije najuspiješnije

Zabrinjavajući podaci

Đaci te inače matematičke gimnazije u posljednje su se tri godine okitili sa 24 prva, 33 druga i 38 trećih mjesta, za što im je Agencija za odgoj i obrazovanje dala 176 bodova, odnosno bod za svako treće, dva boda za svako drugo i tri boda za svako prvo osvojeno mjesto. Tim su uspjehom "potukli" i svoju "najljuću" konkurenciju - zagrebačku XV. gimnaziju, popularni MIOC, koji je u posljednje tri godine osvojio 55 medalja, od kojih je najviše, čak 29, zlatnog sjaja i dobio 124 boda.

Na žalost, ovi podaci, koliko god djeluju pozitivno, zapravo vrlo zabrinjavaju. Jer spomenute dvije škole zapravo su "pobrale" gotovo sva prva tri mjesta na državnim natjecanjima od školske godine 2006./2007. Na trećem mjestu na rang ljestvici Agencije za odgoj i obrazovanje smjestila se Gimnazija u Karlovcu, i to sa samo 42 osvojena boda.

A što je još poraznije, samo 18 srednjih škola, od kojih većina gimnazija, uspjelo je na državnim natjecanjima skupiti od 10 do 30 bodova, a oko 80 škola "skupilo" je tri ili dva boda. Nijedan bod nema pak devet škola, od kojih pet gimnazija. Sreća što Agencija za odgoj i obrazovanje nije bodovala i uspjehe na olimpijadama i drugim svjetskim natjecanjima na kojima V. i XV. gimnazija također nižu samo uspjehe jer bi jaz između tih dviju gimnazija i svih ostalih hrvatskih škola bio još veći.

- To je najbolji pokazatelj da se kvaliteta koncentrirala u dvije škole. A to nikako nije dobro. Pogotovu zato što su obje te škole u Zagrebu. Split mora imati jednu školu u vrhu po kvaliteti, Zadar isto. Svaka regija mora imati jednu kvalitetnu školu - kaže Petar Mladinić, ravnatelj "najuspješnije" škole.

Učenici motiviraju

Kako se to dogodilo? Jedan odgovor na ovo pitanje ne postoji. Ravnateljica III. splitske gimnazije Mirjana Matijević priznaje da je ova rang ljestvica pokazatelj koliko je koja škola dobra, kao i njeni đaci i nastavnici, ali isto tako napominje da Split, a pogotovo manji gradovi, nemaju ono što ima Zagreb.

- A to je mogućnost izbora najboljih nastavnika, pa i učenika, što V. i XV. gimnazija koriste. Usto, đacima u tim školama u pripremama za natjecanja pomažu najbolji studenti na fakultetima koje oni vrbuju. Mi s druge strane nemamo suradnju s našim fakultetima, a sve i da imamo, treba biti iskren i reći da oni studenti koji ostanu u Splitu često nisu najbolji - iskrena je M. Matijević. Misli da nije problem u nemotiviranosti nastavnika.

- Đaci su ti koji motiviraju više od plaće. Ako traže više, svaki nastavnik koji drži do sebe neće se na to oglušiti - zaključuje Matijević.

vecernji.hr