Generalni štrajk u školama i fakultetima u petak 4. travnja

Neformalna inicijativa 'Zemlja znanja' koju čine studenti i srednjoškolci, u dogovoru sa svojim profesorima, organiziraju cjelodnevni štrajk u školama i fakultetima u petak 4. travnja. Razlog tome je nikad lošije stanje i perspektiva hrvatskog obrazovnog sustava. Između ostalog, zabrinuti su da bi neformalne najave iz MZOS-a o povećanju satnice sa 45 na 60 minuta bile dodatni udarac na već preopterećene učenike, studente i nastavnike.

 

Zemlja znanja - generalni štrajk 04. travnja

Na redakcijski mail portal Srednja.hr stiglo je priopćenje neformalne inicijative 'Zemlja znanja' o štrajku u školama i fakultetima koji će se održati ovaj petak. Inicijativa u kojoj su okupljeni studenti i srednjoškolci, uz pomoć i potporu svojih profesora žele poslati jasnu poruku Vladi RH da je došlo 5 do 12 za spas Hrvatske kao zemlje znanja.

Inicijativa što veći glas želi proširiti putem Facebooka na kojima se nalazi veliki broj mladih, ali i sve više profesora. Pozivaju sve koji će se priključiti prosvjedu da se uključe u njihovu inicijativu na Facebook pageu Zemlja znanja i na Facebook eventu generalnog štrajka koji je na rasporedu za kraj tjedna.

Nikad teže stanje u obrazovanju

- Naš cilj je upozoriti javnost da stanje u obrazovnom sustavu nikada nije bilo teže. Opterećenost učenika, povećanje studentskog standarda, ali ne i kvalitete obrazovanja, te degradiranje struke profesora natjerali su nas da udruženim snagama i jednodnevnim štrajkom ukažemo na sve probleme s kojima se danas suočavaju mladi, rekao nam je jedan od pokretača inicijative.

Neformalna inicijativa Zemlja znanja održala je nekoliko koordinacijskih sastanaka sa srednjoškolcima, studentima i profesorima u svim većim hrvatskim gradovima. U ovom trenutku u javnost ne žele izlaziti sa svojim imenima jer s ovim štrajkom ne žele zaraditi političke poene kao inicijativa ili kao pojedinci. Cilj im je da se što više mladih i profesora uključi u jednodnevno bojkotiranje nastave jer je ovo problem cijelog društva, a ne samo njih.

Njihovo priopćenje i zahtjeve prenosimo u cijelosti.

'Došlo 5 do 12 za spas Hrvatske kao zemlje znanja'

Neformalna inicijativa Zemlja znanja okuplja učenike, studente i profesori koji su nezadovoljni s politikom koja se vodi protiv mladih i obrazovnog sustava u Hrvatskoj. Cilj inicijative je jednodnevnim generalnim štrajkom u obrazovnom sustavu upozoriti hrvatsku javnost da Hrvatska u svjetskim i europskim razmjerima više ne konkurira kao zemlja znanja te da je 5 do 12 da se takav trend promijeni.

Diplome u Hrvatskoj nikada nisu manje vrijedile što pokazuje i podatak da smo treći u Europi po nezaposlenosti mladih. Zadnja prilika koju su mladi imali za prvo radno iskustvo u obliku mjera za poticanja zapošljavanja su obustavljene, a studentski i učenički troškovi iz godine u godinu rastu. Profesori u obrazovnom sustavu trpe konstantni teror zbog smanjivanja plaća koje su ionake bile male, ali i zbog nasilnih učenika za koje sustav ima sve manje vremena.

Pozivamo sve hrvatske učenike, studente i srednjoškolce, koji se slažu s dolje navedenih 12 točaka, da dolaskom na nastavu u petak, ali bojkotiranjem sudjelovanja iste podrže inicijativu Hrvatske kao Zemlje znanja. Potrebno je poslati jasnu poruku vladajućima da je trenutačno stanje neodrživo te da zahtjevamo odgovore i jasne politike kako će se riješiti problemi 12 točaka. Ako se Vlada ogluši na naše zahtjeve da se stanje obrazovnog sustava popravi, razmotrit ćemo opciju da štrajk ponovimo na kraju školske godine čime bi doveli u pitanje održavanje državne mature.

- Tisuće mladih koji zbog nedostatka prilika odlaze iz zemlje

- Treći u Europi po nezaposlenosti mladih

- Obustavljanje aktivnih mjera za zapošljavanje mladih

- Nemogućnost zapošljavanja nakon završetka studija

- Sustavno povećanje školarina bez povećanja kvalitete nastave

- Povećanje cijene hrane u menzama bez obećanog povećanja kvalitete

- Najava otkaza i outsourcina tisuća zaposlenika u školama i fakultetima

- Loša infrastruktura škola i fakulteta te nepostojanje strategije njena razvoja (Primjer: Kampus Borongaj)

- Udar na standard profesora

- Smanjenje putnih troškova za nastavnike i profesore

- Sustavno degradiranje negimnazijskih srednjoškolskih programa

- Pritisak roditelja na učenike i profesore rezultat čega je hiperinflacija odlikaša

Facebook page Zemlja znanja

Facebook event Generalni štrajk u školama i fakultetima 4. travnja

Srednja.hr