Festival znanosti u zagrebačkom Tehničkom muzeju

U zagrebačkom Tehničkom muzeju otvoren je osmi Festival znanosti. Središnja tema mu je naš roditeljski planet Zemlja i znanosti koje ju proučavaju. Za vrijeme trajanja festivala posjetitelji će moći slušati predavanja i sudjelovati u radionicama.

U ime Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, festival je otvorio Hrvoje Meštrić. Podsjetio je posjetitelje da je ta priredba pokrenuta još davne 2003. godine, a do danas je postala nacionalno prepoznata.

Zadovoljstvo održavanjem festivala izrazio je i rektor zagrebačkoga sveučilišta Aleksa Bjeliš izrazivši nadu da će priredba pridonijeti i povećanju broja mladih ljudi koji će studirati prirodne i tehničke znanosti jer je njihov današnji broj nedostatan.

Festival posvećen planetu Zemlji koji, kako napominju organizatori, "kao nježni plavo-bijeli svijet u zabačenu kutku svemirskoga oceana kruži kao treći kamenčić oko patuljaste žute zvijezde", održava se u godini koju su Ujedinjeni narodi proglasili međunarodnom godinom biološke raznolikosti za razvoj.

festival_znanosti

Hrvatska ove godine obilježava stotu obljetnicu Mohorovičićevog otkrića granice između Zemljine kore i plašta, koji nosi njegovo ime, pa je posebna pažnja posvećena toj godišnjici.

Posjetitelji festivala mogu pogledati izložbu pobjedničkih fotografija natjecanja "Fotograf godine časopisa Wildlife" koju u Hrvatsku dovodi British Council.U sklopu festivala održat će se i Laboratorij slave (Fame lab) - natjecanje u izlaganju znanstvenih tema koje mladim znanstvenicima i studentima prirodoznanstvenih i tehničkih fakulteta pruža mogućnost za komunikaciju i popularizaciju znanosti. Pobjednici hrvatskoga dijela natjecanja prethodnih su godina ostvarili izvrsne rezultate i na završnim natjecanjima u Velikoj Britaniji.

Festival se organizira paralelno u Splitu, Osijeku, Rijeci i Zagrebu, u suradnji s Tehničkim muzejom u Zagrebu i s British Councilom te pod visokim pokroviteljstvom hrvatskog ministarstva znanosti, obrazovanja i športa.

U Splitu je Festival otvoren pod motom "Izađimo u grad na Festival znanosti", a većina će se događanja održavati na Rivi i javnim mjestima kako bi se znanost približila građanima, posebice mladima.

net.hr