Europljani nedovoljno kvalificirani

Više od šest milijuna mladih ljudi, odnosno svaki sedmi u Eurospkoj uniji trenutačno ima samo nižu stručnu spremu ili manje od toga. To znači da imaju nedovoljne kvalifikacije, što je jedna od glavnih prepreka za ostvarivanje ciljeva strategije Europa 2020. o održivom i uključivom razvoju.

Mladi europljaniMladi koji imaju samo nižu stručnu spremu ili manje od toga često su nezaposleni, postoji veća mogućnost da će živjeti od socijalne pomoći i izloženi su riziku socijalnog isključivanja.

U sljedećih deset godina smanjiti broj mladih koji prerano prekidaju obrazovanja na manje od deset posto, s današnjih 14,4 posto, jedan je od glavnih ciljeva strategije Europa 2020.

Dokument koji će Europska komisija objaviti sutra predstavit će planove za smanjivanje broja mladih koji prerano prekidaju školovanje. Istaknut će se glavni razlozi prekida obrazovanja te rizici koje takav problem predstavlja za budući ekonomski i socijalni razvoj.

Navest će se i kako prerano prekidanje obrazovanja utječe na pojedince, društvo i gospodarstvo u cijelini, a predstavit će se i pregled postojećih te budućih europskih mjera na tom području, javlja Hina.

hrt.hr