Elektroboj 2014: Odabrani finalisti novog natjecanja u izradi elektrotehničkih izuma

Studentsko natjecanje u izradi pravih elektrotehničkih izuma imena Elektroboj prvo je natjecanje ovakve vrste u Hrvatskoj.

Pokrenuto je ove godine kao još jedno u nizu uspješnih natjecanja eSTUDENTa, jedne od najaktivnijih studentskih udruga.

Elektroboj 2014

Studenti tehničkih fakulteta timskim radom projektiraju i sastavljaju izume koje ocjenjuju ugledni profesori elektrotehnike i uspješni ljudi iz elektrotehničke industrije. Tema je otvorena, tako da se ove godine može vidjeti vrlo širok spektar ideja mladih i proaktivnih studenata koji su odlučili dati više nego se od njih traži.

Najbolji ovogodišnji izumi stigli su do drugog dijela natjecanja - izrade prototipova:

  • Safe Sound - Sustav koji omogućava sudionicima u prometu nesmetano slušanje glazbe uz povećanu sigurnost
  • Arctos Telemetry System - Sustav telemetrije za prikupljanje i prikazivanje podataka bolida
  • SafeCycle Assist - Rješenje namijenjeno biciklistima s ciljem povećanja sigurnosti pri sudjelovanju u prometu
  • PA00K - Šesteronožni hodač (engl. hexapod) robot, prvotno razvijen iz zabave, sada ima priliku približiti robotiku mladima i onima koji za to prije nisu imali priliku
  • Telefonski imenik za slijepe osobe - Uređaj koji će se spojiti između telefona i telefonske linije te služiti kao zvučni telefonski rječnik

U sklopu natjecanja održala su se brojna korisna predavanja s izumiteljskim temama, a sada slijede tri velike radionice koje su otvorene za sve zainteresirane studente.

Elektroboj 2014

Prva radionica čija je tema izrada Walkie-Talkie-a održava se ovaj petak, 11.4. na Fakultetu Elektrotehnike i računarstva u 15h. Ova radionica brzo se popunila, stoga pratite naše kanale na webu i Facebooku te se prijavite na drugu i treću radionicu u svibnju čije su teme vlastoručna izrada elektroničkih pločica te mikrokontroleri.

Najzanimljiviji dio natjecanja tek slijedi kada timovi čiji su nacrti i sheme odobreni od komisije izrađuju svoje izume.

Finale natjecanja su prezentacije izuma koje će se održati početkom lipnja.

http://www.estudent.hr/elektroboj

https://www.facebook.com/elektroboj