Edukacija za profesore: borilačke vještine za zaštitu od učenika

Napad trojice učenika na profesora ispred bjelovarskog Srednjoškolskog centra zazvonio na dodatnu uzbunu u prosvjetnom sektoru. Stručnjaci su mišljenja da bi trebalo uvesti program edukacije i tečaj samoobrane za nastavnike i profesore.

profesorProfesora latinskog jezika 47-godišnjeg Dražena Cvetkovića ispred Medicinske škole u Bjelovaru prije desetak dana napala su trojica učenika. Jedan ga je napadač rukom uhvatio oko vrata, a drugom ga udarao po glavi, dok su ga druga dvojica udarala po glavi i tijelu.

Taj, ili i svi drugi ranije napadi, pokazali su da šokirani nastavnici ne znaju kako se obraniti.

"Evidentno je nesnalaženje profesora u takvim situacijama i stoga ćemo u dogovoru s Obiteljskim centrom i policijom osmisliti program edukacije kako bi ih naučili što poduzeti i kako pravilno reagirati. Nažalost, sve većem broju djece škola je danas i otac i majka, a u svjetlu ovog zadnjeg nemilog događaja, u program edukacije se očito treba uvrstiti i tečaj samoobrane", izjavila je za Bjelovarski list pročelnica županijskog Odjela za prosvjetu Andrea Prugovečki - Klepac.

"Od obiteljskog centra i policije dobit ćemo anketne upitnike kako bi se utvrdilo točno stanje u školama i temeljem toga izradio plan djelovanja i predložile mjere za sprječavanje nasilja", kaže ravnatelj Ekonomske škole Vojko Kranželić, ističući da očekuje da budu definirane restriktivne, ali i afirmativne mjere koje će poticati slobodne aktivnosti i tako djelovati preventivno.

Ravnateljica Turističko-ugostiteljske i prehrambene škole Lidija Novosel ocjenjuje da je se padom standarda povećao broj problematičnih učenika u svim školama.

"Za profesore koji se sa takvim učenicima nisu ranije susretali to su situacije s kojima nemaju dovoljno iskustva i njima treba dati potporu i svu moguću stručnu pomoć", zaključuje Novosel.

net.hr