E-knjige jedino u Hrvatskoj skuplje od onih u knjižarama

Razlog zbog kojeg su neke knjige skuplje u elektronskom formatu od onih tiskanih jest plaćanje PDV-a na uslugu.

Jeftinije ili besplatne knjige bile su čarobna sintagma kojom su privučeni kupci e-knjiga u svijetu, a tim se posezalo i na visokorazvijenim tržištima, gdje su kupci relativno skloni eksperimentima.

E-knjiga

Jeftina stara djela

Hrvatska će tu, izgleda, biti izuzetak jer će dio najnovijih izdanja u formi e-knjiga biti skuplja od onih u knjižarama, u skladu s uvećanim porezom.

Omiljena knjižara
Domaći ljubitelji e-knjiga najčešće su ih kupovali preko Amazona.
Naime, nekoliko dana nakon što je proradila Vipnetova eKnjižara u suradnji s prvom hrvatskom e-knjižarom TookBook od danas je dostupna i HT-ova online knjižara Planet9. Obje knjižare nude naslove domaćih i stranih autora, i dok je domaćih autora te knjiga na hrvatskom jeziku malo manje, dvjestotinjak, knjiga na engleskom jeziku ima nekoliko desetaka tisuća. Cijene knjiga na ovim platformama kreću se od nekih 12 kuna pa naviše. Najmanje koštaju starija hrvatska djela, poput recimo "Jame" Ivana Gorana Kovačića, koja se može kupiti za 6,15 kuna, ili poezija Hanibala Lučića za 12,30 kuna.

Besplatno skidanje
Stariji strani klasici također su u nižem cjenovnom rangu, poput romana "Zločin i kazna" Dostojevskog, koji se može kupiti za 24,60 kuna. No, primjerice, Shakespeareove knjige na engleskom također koštaju između 20 i 35 kuna, što nema baš neku logiku s obzirom na to da se gotovo sve njegove knjige već dulje vrijeme preko nekih platformi kao što je Kobo mogu skinuti besplatno.

Razlog zbog kojeg su neke knjige skuplje u elektronskom formatu od onih u tiskanom izdanju je u tome što se prilikom kupnje e-kn-jiga plaća PDV na uslugu. Primjeri koji potvrđuju nesrazmjer cijena su oni u slučaju trenutno najjeftinijih izdanja na tržištu koji se u knjižarama i na kioscima mogu kupiti za 19,90. Ta izdanja naime u elektronskom formatu koštaju 24,48 kuna. S druge strane, malo starija izdanja snižena su i tretiraju se kao neka vrsta džepnih izdanja, pa novija djela domaćih autora koštaju od 40 kuna, a strani bestseleri na hrvatskom oko 60 kuna.

Izdavači diktiraju cijene
Međutim, neke novije kn-jige, one koje su izdane u posljednjih godinu dana, skuplje su. Neke od njih su snižene za 20 posto, ali kad se na to doda 23 posto porezajs-pada da su tri posto skuplje. Inače, cijene e-knjiga određuju izdavači,a novac od prodaje dijele u određenim postocima.To je praksa i u svjetskim digitalnim knjižarama Amazon i Barnes & Noble. Cijela zbrka nastala je zbog toga što se treba razlučiti prodaju li se knjige na online knjižarama kao sadržaj ili kao usluga.Kako neslužbeno doz-najemo, iz Ministarstva kulture su uputili dopis Ministarstvu financija da se e-kn-jige na novim platformama tretiraju kao prodaja sadržaja te da vrijede ista pravila kao i za knjižare pa bi u tom slučaju bile oslobođene PDV-a.No, Ministarstvo financija još nije odgovorilo pa se knjige na ovim platformama prodaju u skladu s postojećim zakonima.

Milijarde dolara
Bilo je samo pitanje vremena kada će domaći telekomi posegnuti za tržištem elektronskih knjiga, naročito nakon što je Amazon,najveća digitalna knjižara na svijetu, objavio da je prošle godine prodao više elektronskih knjiga nego tiskanih. Biznis težak desetke milijardi dolara svakako je zanimljiv za svakog onog tko može pružiti pristojnu platformu preko koje će prodavati e-knjige.

Koliko će hrvatski čitatelji biti zainteresirani za e-knjige, znat će se sigurno vrlo skoro, a prema dosadašnjim iskustvima, domaći ljubitelji digitalne riječi knjige su najčešće kupovali preko Amazona.

M. Arslani, A. Piteša, jutarnji.hr