Droga u školskim klupama

Učenici od već nekih 15 godina, bez liječničkog nadzora, koriste lijekove za poboljšavanje kognitivnih sposobnosti. Piju ih prije školskih testova, no povećana oštroumnost na koncu bi ih mogla koštati zdravlja.

Droga_u_skoliIlegalno kupljeni 'lijekovi inteligencije' kupljeni putem interneta koje koriste tinejdžeri prije ispita mogu imati katastrofalni utjecaj na njihovo zdravlje, upozoravaju britanski znanstvenici. Zastrašuje i to što po britanskim školama kruže bilješke o najboljim koktelima tableta koje osiguravaju dobre ocjene.

Paketić od 30 tableta može se kupiti za nekih 40 funti (330 kuna) no iako je prodavač iz SAD-a ili EU-a, tableta je možda napravljena u ilegalnoj garaži u Indiji ili Kini. Lijek o kojem je riječ, modafinil, obično se koristi za liječenje problema sa spavanjem no sve veći broj mladih upotrebljava ga za poboljšavanje kognitivnih sposobnosti.

Bivši britanski ministar zdravstva lord Darzi od Denhama, upravo provodi istraživanje na Imperial College u Londonu o djelovanju tih lijekova.

Za poboljšanje ocjena, zapravo pamćenja, izdržljivosti i koncentracije, učenici koriste lijekove namijenjene za liječenje poremećaja pažnje (Ritalin i Adderall) i narkolepsije koji bi mogli imati kaotičan utjecaj na zdravi organizam.

Lijekovi sadrže amfetamine koji mogu potaknuti ovisnost, a budući ih mladi uzimaju u nekontroliranim dozama stručnjaci se boje još nepoznatih nuspojava.

net.hr