Doznajte koji su predmeti učenicima zadavali najviše muke

Državnu maturu polagalo je nešto više od 39 tisuća učenika.  

drzavna matura

Državnu maturu polagalo je nešto više od 39 tisuća učenika - stopostotni rezultat na ispitima ostvarilo je njih 77, a pozitivnu ocjenu nije ostvarilo 215 pristupnika, rezultati su pisanih ispita u ljetnom roku 2013./2014., objavljeni na stranicama Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO)

Bilo je 39167 pristupnika ispitima, od čega 13597 učenika gimnazija, 18238 učenika strukovnih škola i 7332 ostalih pristupnika. Ispite državne mature je uz prilagodbu ispitne tehnologije pisalo 428 pristupnika.

Državnu maturu položilo je 13382 učenika gimnazijskih programa, 215 učenika nije ostvarilo pozitivnu ocjenu na ispitima državne mature, a od toga njih četiri nije položilo dva obvezna ispita, a ostalih 211 po jedan obvezni ispit. Najviše je negativnih ocjena bilo iz matematike - njih 153, potom iz engleskog (36) i hrvatskog (27), iz grčkog su bile dvije, a latinskog jedna negativna ocjena.

Broj pristupnika koji su ostvarili stopostotni rezultat bio je 77 - na višoj razini iz matematike njih 54 je imalo taj rezultat, a na osnovnoj razini tri pristupnika. Iz fizike je devet pristupnika stopostotno riješilo ispite, iz psihologije njih pet, osnovne razine engleskog tri (na višoj razini iz tog predmeta jedan), te po jedan pristupnik na osnovnoj razini njemačkog i informatike.

Ovogodišnji ispiti državne mature provedeni su uspješno i vjerujemo da će pristpnici, roditelji, ali i nastavnici biti zadovoljni postignutim rezultatima, ustvrdila je ravnateljica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Maja Jukić.

Ispit državne mature polagali su učenici 4. razreda četverogodišnjih srednjih škola, učenici gimnazija kao završetak srednjoškolskog obrazovanja, a učenici strukovnih škola ukoliko nastavljaju obrazovanje na visokim učilištima. Ispitima su pristupil i kandidati izvan sustava redovnog obrazovanja u Hrvatskoj, također u svrhu nastavka obrazovanja na visokim učilištima, koja rezultate državne mature koriste u postupku rangiranja za upis u sljedeću akademsku godinu.

Od svibnja do lipnja ove godine ispiti su dostavljeni u 372 škole i na pet ispitnih mjesta za kandidate. Ispiti su prijavljivani od 1. prosinca prošle godine do 1. veljače ove godine, a provedeni od 20. svibnja do 9. lipnja.

Zbog poplava se promijenio kalendar polaganja ispita za učenike iz Slavonskoga Broda i Županje koji zbog proglašene elementarne nepogode nisu bili u mogućnosti polagati ispite državne mature u ljetnom roku, učenike Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije koji žive na područjima gdje je bila proglašena elementarna nepogoda ili katastrofa te sve ostale pristupnike, uključivši i one iz BiH, koji su ispite trebali polagati u ispitnim centrima u Strojarskom fakultetu u Slavonskom Brodu, Sveučilištu u Osijeku ili Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja u Zagrebu, a žive na područjima gdje je bila proglašena elementarna nepogoda te nisu mogli doputovati u ispitne centre u razdoblju od 20. do 30. svibnja.

Svjedodžbe i potvrde o položenim ispitima državne mature učenicima će biti izdane u školama 17. srpnja. Podjela svjedodžbi i potvrda za kandidate obavljat će se od 17. do 19. srpnja u prostorijama NCVVO-a u Zagrebu.