"Dosta nam je toga da teret krize prvi uvijek moraju snositi profesori, kad god se štedi prvima nam uzimaju!"

Godinu dana znalo se da će Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) ostati bez novca, odnosno da neće biti dovoljno za podmirenje plaća i ostalih davanja za školstvo, a ministar nije poduzeo ništa da se novac namakne.

Štrajk profesoraTako će sad prosvjetni radnici uoči Božića i Nove godine ostati bez naknade za prijevoz, plaćenih prekovremenih sati i sati provedenih na zamjenama, kao i plaćenih sati za rad u smjenama te vikendima, budući da su neke škole odrađivale i vikendom nastavu.

Vladimir Milošević, v.d. predsjednika Sindikata hrvatskih učitelja u razgovoru za Index kazao je da je MZOS u svom planu za 2013. godinu predvidio manjak novca za prosvjetu, ali o tome nisu ništa razgovarali sa Sindikatima.

"Dosta nam je toga da teret krize prvi uvijek moraju snositi profesori. Kad god se štedi uvijek smo mi prvi kojima uzimaju. Skoro šest mjeseci pregovarali smo s njima za Kolektivni ugovor i nismo puno odmaknuli jer to nisu nikakvi konstruktivni pregovori", rekao je Milošević.

Od 19 djelatnosti s VSS-om, prosvjeta po plaćama zadnja
Prema posljednjim podacima Državnog zavoda za statistiku prosječna plaća prosvjetnog radnika je 4.990 kuna, a preko 80 posto ih je s VSS-om ili VŠS-om.

"Od 19 djelatnosti s istom stručnom spremom profesori su po plaćama na posljednjem 19. mjestu. Osim toga naš pedagoški standard je nizak. Ne treba se čuditi što su naši učenici prema posljednjim istraživanjima zaostali u odnosu na učenike drugih zemalja EU. Treba istaknuti da većima EU izdvaja 5 do 6 posto BDP-a za obrazovanje, a mi jedva 3 posto s tendencijom pada. Ako nećemo imati obrazovanje ljude, ne znam tko će nas izvući iz krize, oni s NKV to sigurno neće, bez uvrede za ikog", rekao je Milošević.

Tvrdi kako mu nije jasno da ako je sad problem Ministarstvu pronaći 20 milijuna kuna za isplatu troškova u prosvjeti, zašto se država išla zaduživati i dizati kredite za 5 milijardi eura za članstvo u EU.

"Očito je da naša zemlja nije bila spremna za EU. To nam je i potpredsjednica Vlade Milanka Opačić jednom prilikom na pregovorima rekla. Uostalom ako smo već u stanju plaćati toliko članstvo u EU zašto nismo u stanju izvući novac iz EU fondova. Koji je smisao odricanja Hrvatske kad za svoje ljude nemaju novac", pita se Milošević.

Treba nam Vlada narodnog spasa bez naših političara
Što se tiče neisplate prijevoza, kaže kako bi Jovanović svojom gestom trebao pokazati kako je to kad se nema prijevoz na posao pa da i on ne koristi službeni automobil, no ističe, ne želi da to bude njegova sugestija već da se sam Jovanović tog dosjeti.

"Prisjetimo se njemačkog kancelara Helmuta Kohla, kad je u Njemačkoj vladala kriza s električnom energijom, Kohl je u uredu radio u kaputu, šalu, kapi i rukavicama. Tako bi se trebali ponašati svi", rekao je Milošević.

Na upit postoji li bojaznost da bi prosvjeta mogla ostati bez plaća, Milošević je rekao kako zasad nemaju naznaka za to iako je situacija krajnje opasna i zabrinjavajuća.

"Svi građani i sindikati bi se trebali udružiti i probuditi. To su trebali već davno. Nama treba Vlada narodnog spasa koja bi se sastojala od stručnjaka, a ne naših političara. Sve dosadašnje Vlade su bile nesposobne i naši političari pokazali su kako očito ne znaju posao. Tamo 90-ih je Hrvatsku uništila privatizacija, sad se uništava javni sektor i država tone. Samo bih citirao jednog kolegu: `Kad ljudi izlaze na izbore misle da je to demokracija, ali koji god konj pobijedi ima istog vlasnika`", kazao je Milošević.

Martina Pauček Šljivak, index.hr