Dnevnica od pet kuna!

Kozmetička industrija godišnje potroši 100 milijuna dolara na oglašavanje, a djeca u siromašnim zemljama venu za zaradu od dolar dnevno.

NEW DELHI - Dok se njezine vršnjakinje na Zapadu bezbrižno igraju, šestogodišnja djevojčica Sonia u ruci drži sito i prosijava zemlju u potrazi za mikom, odnosno tinjcem - sjajnim materijalom koji se koristi u kozmetičkoj industriji.

Njezin radni dan traje 12 sati, a ne mogu je omesti ni vremenske nepogode. I kad Sunce prži i kad lijeva kiša, mala Sonia u džungli traga za mikom. Nađe li dovoljno tog materijala, zaradit će dnevnicu od oko pet kuna i imat će pristojan obrok. Ne nađe li ništa, taj dan će biti gladna.

indija_dijete

Šestogodišnja Sonia samo je jedna od mnoštva djece u državi Jharkhand u istočnoj Indiji koja svakodnevno poput rudara kopaju, a zatim prosijavaju zemlju u potrazi za mikom. Indija je jedan izvoznik tog materijala koji se koristi u elektronici podjednako kao i u kozmetičkoj industriji, gdje se mika najviše koristi u izradi sjanih ruževa za usne i sjenila.

Surova stvarnost

U Indiji je čak 60 milijuna djece - djevojčica i dječaka, prisiljeno svakodnevno zarađivati za život

- Jako je uznemirujuće što šestogodišnje djevojčice po cijele dane kopaju i rovare po zemlji za lijepe žene diljem svijeta. Na tu činjenicu treba upozoriti kozmetičke kompanije, potrošače i vlade - izjavio je za Sunday Times Bhuvan Righu, aktivist Bachpan Bachao Andolan (BBA), organizacije za prava djece. Ta organizacija je u pratnji novinara Sunday Timesa pronašla Soniu i njezinih 15 vršnjaka kako u indijskoj zabiti, 1000 kilometara istočno od New Delhija, ropski rade ne bi li osigurali barem jedan pristojan obrok na dan.

Djeca radnici u Indiji su uobičajena pojava. Prema indijskom zakonu djeca mogu početi raditi već sa 14 godina, ali je za neke opasne i izrazito mukotrpne poslove, poput rudarskih, dobna granica povećana na 18 godina. Indijska vlada tako procjenjuje da 12 milijuna djece mlađe od 14 godina svakodnevno radi da bi preživjelo. Procjene nevladnih skupina za prava djece, pak, govore o 60 milijuna malih radnika, od kojih mnogi rade vrlo isrcpljujuće poslove poput kopanja mike. Prema procjeni BBA u državi Jharkhand, tim se poslom, uvelike sličnom rudarskom, bave deseci tisuća mališana mlađih od 10 godina.

Djeca miku prodaju posrednicima, a oni potplaćuju lokalne policajce da ne bi razotkrili ilegalni dječji rad. Posrednici materijal prodaju tvrtkama poput Pachisia&Co, jednog od najstarijih izvoznika mike koja zatim odlazi kupcima u Ameriku i Europu, posebice Njemačku. Jedan od kupaca je i Merck KGaA, njemački farmaceutski i kozmetički div. U kompaniji su svjesni da miku skupljaju djeca, ali ne mogu "osigurati inspekciju u tako udaljenim i opasnim područjima" kao što je u Jharkhand. Kako bi "oprala" nečistu savjest, kompanija je najavila financijsku pomoć lokalnoj školi te gradnju nove zgrade za oko 200 djece.

Radi 158 milijuna djece ispod 14-te

UNICEF procjenjuje da diljem svijeta radi oko 158 milijuna djece u dobi od 5 do 14 godina. Najveći broj djece-radnika, čak 69 milijuna, je u subsaharskoj Africi. Mnoga djeca obavljaju teške i opasne poslove, poput rudarskih, rade s kemikalijama i pesticidima te opasnim strojevima.

U Indiji prema procjenama nekih humanitarnih organizacija čak 60 milijuna djece ispod 14 godina starosti svakodnevno zarađuje kako bi preživjela.

jutarnji.hr