Djeci je škola 'posao'

Djeca u školi, baš kao i odrasli na poslu, nisu pošteđeni nervoze i stresa. Stoga je jako važno organizirati im vrijeme za opuštanje i razbibrigu.

Opuštanje je podjednako važan dio djetetova 'radnoga dana', kao i nastava, učenje ili vrtić, napominju psiholozi. Nervoza i stres kod djece sve je veći i rašireniji problem, pokazuju brojne studije.

- Umjesto da živite u uvjerenju kako su djeca uvijek bezbrižna, potrudite se organizirati neke aktivnosti, poput obiteljskih izleta, šetnji u prirodi ili čak zajedničkoga vježbanja tehnika opuštanja. Nervozno se dijete neće moći skoncentrirati na nastavi te će zato imati problema s učenjem, kaže američka psihologinja Patricia Farrell. Kako će djeca funkcionirati u školi, ovisi o njihovim vlastitim mogućnostima, no uvelike i o roditeljima te o društvu u kojemu se kreću, dodaje. Pomozite djetetu da organizira aktivnosti, slobodno vrijeme i radne materijale.

Čitajte mu što češće je moguće. Privikavanje na čitanje najvredniji je ključ za uspješno učenje, ističu psiholozi. I najvažnije, uvijek budite spremni ponuditi pomoć, pružiti oslonac i slušati. Bit će to djetetu najveći poklon koji može dobiti, tvdre stručnjaci.

ucenik

Čitanje i igre riječima
Važno je pomoći djetetu da uspješno razvije vokabular. Osim što češćega čitanja, potičite sudjelovanje u igrama riječima.

Zajedničke aktivnosti
Neka se djeca ne vesele samo ljetnome odmoru. Kako biste im pružili razlog za radost, planirajte zajedničke obiteljske aktivnosti.

Vještine snalaženja
Nastojte im pomoći da razviju vještine potrebne za rješavanje problema, učeći ih pritom da se neke stvari ne mogu riješiti istog trenutka.

Razvoj tjelesne vještine
Fizička spretnost izgrađuje samopouzdanje, a trening uči da su pogreške dio učenja. Ohrabrujte stoga razvoj tjelesnih vještina.

24sata.hr