Diplomirala u 100-toj godini života

Najveći san Harriet Richardson Ames bio je da diplomira kao profesorica. Životnu želju ostvarila je tri tjedna nakon što je napunila 100.

Diplomirala_u_100-toj

Međutim, u subotu, samo dan nakon što je u krevetu u staračkom domu primila diplomu, umirovljena učiteljica je umrla, zadovoljna što je ostvarila cilj, rekla je njezina kći.

- Imala je popis želja, a diploma je ostala posljednja na njemu - rekla je Marjorie Carpenter. Ames je završila dvogodišnju učiteljsku školu u Keeneu 1931. godine. Predavala je u školi u South Newburyju, a potom je 20 godina poučavala prvašiće u Memorijalnoj školi u Pittsfieldu.

Godinama je pohađala predavanja i polagala ispite na newhampshirskome Sveučilištu u Plymouthu i fakultetu Keeneu. Međutim, kako joj je vid slabio, prestala je studirati nakon umirovljenja 1971., tako da nije bila sigurna je li ostvarila sve uvjete za stjecanje diplome.

Za njezinu želju doznalo se prije nekoliko godina kada ju je intervjuirao profesor filmske umjetnosti s Keenea za film posvećen 100. obljetnici škole.Škola je odlučila ispitati njezin slučaj. Radili su užurbano i utvrdili da može.

Kada je saznala da će je dobiti, Ames je zaplakala i rekla: - Ako sutra umrem, umrijet ću sretna jer se moja diploma priprema.

Predstavnici uprave fakulteta donijeli su joj diplomu u petak u dom.

- Ona je puna ljubavi i brižnosti, osoba kakvu bi svaki roditelj poželio kao učiteljicu za svojeg prvašića - rekla je Norma Walker, koordinatorica udruge bivših studenata koji su diplomirali prije 50 i više godina na fakultetu Keene.

Nenad Jarić Dauenhauer, jutarnji.hr