Diploma povećava šanse za udaju

Ovo je dobra vijest za sve visoko obrazovane žene diljem svijeta.

MaturantiNaime, još su u 50-im godinama prošlog stoljeća visoko obrazovane žene imale manje šanse za udaju do svoje četrdesete godine od svojih srednjoškolskih kolegica za čak 15 posto. Na kraju se svelo na to da su jedne ganjale karijeru, dok su druge ganjale potencijalne muževe.

Prema novom istraživanju sociologa s NYU-a, ova se razlika svela na minimum od 2 posto. Danas je 75 posto žena s diplomom udano do svoje četrdesete, a isto vrijedi za 70 posto cura sa srednjom školom i 60 posto njih sa završenom osnovnom.

"Brak je postao više pitanjem izbora, s obzirom na to da seks, zajednički život te potomci više nisu toliko pitanje bračnog statusa. Zbog takvih se stvari parovi više obaziru na financijsko pitanje nego na bilo koje drugo prije nego što uđu u brak. Visoko obrazovani parovi prije će naći dobar posao i stvoriti dobre financijske temelje prije nego što se vjenčaju, za razliku od manje obrazovanih parova. Potonji su također podložni uvaženom mišljenju da je brak za one koji imaju dovoljno materijalnih i financijskih sredstava pa često ulazak u ovu instituciju odgađaju do trenutka kad im se poklope svi potrebni faktori. Edukacija je za brak postala odskočnom daskom, za razliku od prije kad je predstavljala kamen spoticanja", izjavila je Paula England - jedna od voditeljica istraživanja.

Također je naglasila kako obrazovaniji muškarci svoje žene tretiraju kao sebi jednake, što žene dulje drži u braku. Studija je pokazala i kako edukacija utječe na sreću žena. Naime, Stephanie Coontz - profesorica povijesti i obiteljskih studija, naznačila je da su žene, koje se nisu udale do svojih pedesetih, sretne gotovo kao i one koje su u zadovoljavajućim brakovima, te su obje skupine sretnije od žena koje iza sebe imaju razvod. England i Bearak tvrde kako su uspjeh na poslu te sreća u privatnom životu usko povezani - oni koji imaju uspješnu karijeru, imat će i uspješno sređen privatni život.

index.hr