'Dio studenata nije trebao završiti ni srednju školu'

Hrvatski studenti, budući akademski građani zabrinjavajuće su nepismeni, pokazali su to rezultati testa poznavanja pravopisne i gramatičke norme koji su početkom ove godine provedeni na uzorku od 329 studenata.

StudentiTest su proveli supružnici doc. dr. Marko Alerić s Odsjeka za kroatistiku zagrebačkog Filozofskog fakulteta i doc. dr. Tamara Gazdić-Alerić s Učiteljskog fakulteta u Zagrebu.

Testiranje je provedeno u sklopu tehnologijskog projekta Ministarstva znanosti pod nazivom "Razvoj, standardizacija i psihometrijska validacija testova kognitivnih sposobnosti", a u njemu su sudjelovali studenti prve i četvrte godine Filozofskog, Pravnog, Katoličko-bogoslovnog i Učiteljskog fakulteta, piše Jutarnji list.

Od njih se tražilo da točno riješe 81 zadatak te na konkretnim primjerima pokažu koliko poznaju pravopis i gramatiku. Nitko od anketiranih test nije riješio u cijelosti, pa čak ni studenti kroatistike.

"Najviše se griješilo na najosnovnijim stvarima, upotreba ije/je, č i ć, velikog i malog slova", rekao je Alerić.

Prof. dr. Milivoj Solar rekao je da ga rezultati istraživanja uopće ne iznenađuju.

"Istraživanje je samo potvrdilo ono što sam i sam odavno spoznao: Hrvati postaju nepismen narod. Imate dio studenata koji nisu dorasli tome da uopće završe srednju školu", rekao je Solar.

net.hr