Danci u školama uče o seksu od 1970., a nas još uvijek muči - kako

Spolni odgoj u školama bio bi poseban predmet, a ne u sastavu biologije. Udruge tvrde kako za taj predmet imaju vrhunske stručnjake.

Iako je prvi udžbenik seksualnog odgoja u Hrvatskoj napisan davne 1965. godine, zdravstveni odgoj, čiji bi sastavni dio bio i spolni, u hrvatske je škole još nije uveden. Pokušaja je bilo nekoliko, no svi su neslavno propali. Nova postava u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta s ministrom Željkom Jovanovićem na čelu najavila je da će se zdravstveni, odnosno spolni odgoj konačno postati poseban predmet i da se poučavanje o spolnosti više neće odvijati samo na satovima biologije. Uvođenju zdravstvenog, odnosno spolnog odgoja u škole najbliže se bilo u vrijeme ministra Dragana Primorca.

Tada su se u odabranim srednjim školama eksperimentalno izvodila čak dva programa, a u osnovnim školama jedan. No naknadna je evaluacija pokazala da ni jedan od njih nije prihvatljiv. U većini europskih zemalja zdravstveni, odnosno spolni odgoj, godinama je sastavni dio obrazovanja. U nekim zemljama egzistira kao poseban predmet, primjerice u Danskoj još od 1970. godine. Tih se godina i u bivšoj Jugoslaviji spolni odgoj pokušao uvesti u škole, ali - bez uspjeha. U Nizozemskoj je spolni odgoj također poseban predmet, a u susjednima, u Mađarskoj i Austriji integriran je u nastavu biologije.

Rješenja kao i kvaliteta, odnosno sadržaj zdravstvenog ili spolnog odgoja su različiti. Prema nekim informacijama, program zdravstvenog odgoja u Hrvatskoj trebali bi izraditi stručnjaci Agencije za odgoj i obrazovanje, no pojedine udruge tvrde da to nije potrebno i da su vrhunski stručnjaci i znanstvenici za to područje okupljeni oko nevladinih udruga.

- Ministarstvo mora osmisliti suradnju s udrugama u području obrazovanja, a naša je jedna od jačih, ako ne i najjača - prokomentirala nam je Vesna Puhovski Mihoković, predsjednica Upravnog odbora Foruma za slobodu odgoja. Jedan od programa koji su se eksperimentalno izvodili u malom broju srednjih škola bio je i Forumov. Mnogi su tvrdili da je previše liberalan, za razliku od drugog, Grozdova koji je, po ocjenama mnogih, bio staromodan i isključiv.

Ne treba opet ispočetka

- Zdravstveni program mora hitno ući u sustav obrazovanja i obuhvatiti sve, od prehrane, prevencije ovisnosti pa do spolnosti. Nema smisla krenuti ispočetka, treba iskoristiti ovo što imamo. To ćemo predložiti ministru - kaže Mihoković Puhovski. Na tome su, kaže, radili vrhunski stručnjaci.

Irena Kustura, vecernji.hr