Dan španjolskog jezika

Veleposlanstvo Španjolske u Hrvatskoj u suradnji s Muzejom suvremene umjetnosti u petak, 23. travnja u 12 sati obilježava Dan španjolskog jezika.

Inače, na taj je datum umro znameniti španjolski pisac Miguel de Cervantes i rodio se bard William Shakespeare pa je stoga UNESCO prije petnaest godina odlučio da se 23. travnja obilježava Svjetski dan knjige i autorskih prava. Tim simboličnim datumom odaje se počast autorima i knjigama te se nastoji potaknuti ljude na čitanje.

don_quijote

Na središnjoj krovnoj terasi Muzeja suvremene umjetnosti od12 do 13 sati održat će se javno čitanje ulomaka iz Bistrog viteza Don Quijotea od Manche na hrvatskom i španjolskom jeziku. Prvo će kratak ulomak na hrvatskom pročitati mr. Snježana Pintarić, ravnateljica muzeja, a potom će se uključivati svi koji žele, uz naizmjenični slijed španjolskog izvornika i našega prijevoda.

Studenti i učenici španjolskog jezika, koji toga dana dođu u skupni posjet Muzeju, platit će ulaznice za "Zbirke u pokretu" i za aktualnu izložbu "Par lijevih cipela" samo deset kuna.

Usto, MSU će darovati posjetiteljima besplatno vodstvo kroz stalni postav i aktualnu izložbu.

Tim projektom, javnim čitanjem Cervantesova remek-djela, želi se u Hrvatskoj proširiti tradicija obilježavanja i Dana knjige i Dana španjolskog jezika. U zemljama španjolskog govornog područja 23. travnja odavno je tradicionalan dan na koji se najširu publiku podsjeća na užitak čitanja i poštovanje prema piscima, književnosti i knjigama uopće.

vecernji.hr