CSI: Split

Studenti Centra za forenzične znanosti Splitskog sveučilišta imaju, prvi u Europi, priliku educirati se kako na osnovi ulazne i izlazne rane, te tragova krvi i baruta utvrditi mjesto s kojeg je počinjen zločin, prema protokolu FBI-a i američkih državnih policija.

Dr. Palmbach i dr. Primorac

Kako u sobi punoj krvi saznati gdje je stajala žrtva?

Ovaj tjedan nastavu im, naime, drži prof. dr. Timothy Palmbach, direktor Forenzičnog znanstvenog programa na Sveučilištu New Haven, koji ima i dugodišnju karijeru u državnoj policiji Connecticuta.

Studenti su dva dana na fakultetu slušali predavanja američkoga gosta, koji je jedan od vodećih svjetskih forenzičara i desna ruka poznatog Henryja Leeja, a u srijedu im je prof. dr. Palmbach u HRM-ovoj streljani u Lori održao i praktični dio rekonstrukcije mjesta zločina.

Dobar potez fakulteta
– Prezadovoljni smo što nam je fakultet omogućio da učimo od ovog velikog stručnjaka. Predavanja su bila vrlo zanimljiva i poučna, a prikazao nam je i neke od najpoznatijih ubojstava, propucavanja i nesretnih slučajeva, na kojima je radio kao forenzičar. I sada nam u praksi pokazuje kako možemo naći mjesto s kojeg je osoba pucala, kao i utvrditi je li žrtva stajala, sjedila, je li se branila...

Profesor nam je ispričao i kako je svoje studente u SAD-u odveo u sobu posve pošpricanu krvlju i kazao im kako u 10 sekundi trebaju otkriti gdje je bila žrtva. Bilo je to mjesto s najmanje tragova krvi. I ovdje u Lori smo sada vidjeli kako su najvažnije te sitne kapljice krvi – kazao nam je student Ivan Dolanc, član Fakultetskog vijeća na Forenzici i predsjednik Studentskog foruma pri zboru Sveučilišta.

Prof. dr. Palmbach u Split je stigao na poziv rektora prof. dr. Ivana Pavića, te prof. dr. Šimuna Anđelinovića i prof. dr. Dragana Primorca, koji su učenici Henryja Leeja. U svojoj impresivnoj karijeri sudjelovao je u više od 500 rekonstrukcija mjesta zločina. – I mogu kazati kako se rijetko vidi da dva metka naprave istu ranu. Stoga je forenzičarima jako bitna vježba – naglasio je prof. dr. Palmbach.

A vježba u streljani, koju je Centar za forenzične znanosti organizirao zajedno s MUP-om i HRM-om, podrazumijevala je Palmbachovu analizu putanje metka u različitim uvjetima. Korišteni su, naime, različiti meci, pucano je iz različitih kutova i s više udaljenosti, a prikazano je i kolika je energija metka u vodi, kao i što se događa kada metak prolazi kroz vjetrobransko staklo automobila.

Organizatori su za vježbu nabavili i životinjsku krv iz klaonice, a “pucački” posao odradio je Joško Matković, instruktor gađanja u PU splitsko-dalmatinskoj. – Učimo simultano, ono što smo čuli na predavanjima sada vidimo u praksi i tako dobivamo potpunu sliku i kompletiramo stečeno znanje. A Fakultet se uistinu, kao niti jedan drugi, potrudio da nam dovede svjetske stručnjake – napominje Gaia Vidović, predsjednica Studentskog zbora na Forenzici.

Divna Zenić, slobodnadalmacija.hr, foto: Nikola Vilić/Cropix