Cjeloživotno obrazovanje - educirajte se za poslove budućnosti

S preko 320.000 nezaposlenih Hrvata, domaći poslodavci i dalje su nezadovoljni. Tako velika baza osoba koje traže posao trebala bi značiti širok izbor i lak odabir novih zaposlenika.

Ipak, visokotehnološke i inovativne kompanije imaju problema s nalaženjem educiranih kadrova koji odgovaraju njihovim potrebama i standardima koje nameće globalno tržište. Za priču o cjeloživotnom obrazovanju tako nam stanje na domaćem tržištu rada daje najbolji uvod.

- Vještine s kojima smo u prošlosti ostvarivali uspjeh danas više nisu dovoljne. Za ostvarenje poslovnih ciljeva uvjet je spremnost na cjeloživotno učenje, ali ta ideja o učenju "do kraja života" u praksi još uvijek nije u potpunosti prihvaćena, - objašnjava mr.sc. Elvira Mlivić Budeš, direktorica tvrtke Filaks d.o.o. i Voditeljica programa Poslovnog učilišta Filaks.

Trčati i učiti brže od konkurencije

Osobni razvoj kroz prekvalifikacije i različita usavršavanja postaje jamac kvalitetnog zapošljavanja ili napredovanja u karijeri. A postoji cijeli spektar zanimanja koja će dominirati realnim sektorom budućnosti, a u vrijeme školovanja prosječno starog Hrvata nisu niti postojala. Sve brži razvoj znanosti a time i uska specijalizacija ostavljaju sve manji prostor za „blefiranje," prilagođavanje u hodu ili različite improvizacije.

- Danas uspjeh ostvaruju samo oni inovativniji i kreativniji. Moramo trčati (i učiti) brže od konkurencije, a to podrazumijeva i psihički proces promjene ponašanja koji uključuje vještine, znanje, vrijednost i mudrost. Ukoliko u praksi uspijemo iskoristiti stečena znanja i vještine, možemo reći da smo ostvarili cilj edukacije i usavršavanja, - zaključuje Mlivić Budeš.

Tržište traži fleksibilne i educirane pojedince, to nekome može biti loša vijset. No svakako je dobra vijest da su poslodavci takav kadar spremni dobro i platiti. Vrijeme upisa u veliki broj privatnih poslovnih škola i veleučilišta te tečaja za usavršavanje može biti vrijeme za vaš poslovni uzlet.

Cijeli članak pročitajte na profitiraj.hr