Cijela državna matura ubuduće na kraju školske godine

Prvim dijelom ispita iz hrvatskog jezika – školski esej, u ponedjeljak je započela državna matura.

Državna maturaDa i na školskom eseju ima prepisivanja pokazao je slučaj maturanta iz Pule, koji je nakon dvije opomene profesora izbačen s ispita. Dvojici učenika je pozlilo tijekom ispita, no jednome je, u Slavonskome Brodu, nakon oporavka od 30-ak minuta, omogućen nastavak pisanja eseja.

Ispite je prijavilo više od 35 tisuća učenika, koji će maturu ove godine polagati u dva dijela, od 4. do 12. travnja te od 23. svibnja do 6. lipnja. Ravnatelj Centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Goran Sirovatka najavio je da će se matura iduće godine u cijelosti polagati po završetku školske godine, što je omogućeno novim školskim kalendarom.

Sudeći po raspoloženju pred školama, maturanti su nezadovoljni već nakon prvog ispita: vodeći se informacijama s facebooka, pripremili su tri lektire – Krležinu »Baraku 5B«, Kovačićev roman »U registraturi« i Kafkin »Preobražaj«. Neugodno iznenađenje nastupilo je na ispitu u 9 sati iz više razine, gdje ih je dočekao – Balzacov »Otac Goriot« i Šimićeva pjesma »Opomena«. Da i na školskom eseju ima prepisivanja pokazao je slučaj maturanta iz Pule, koji je nakon dvije opomene profesora izbačen s ispita. Dvojici učenika je pozlilo tijekom ispita, no jednome je, u Slavonskome Brodu, nakon oporavka od 30-ak minuta, omogućen nastavak pisanja eseja. Ukupno su učenici imali 160 minuta vremena za taj ispit, što se pokazalo i više no dovoljno.

Posrećilo se učenicima koji su odabrali osnovnu razinu mature, gdje su mogli birati između djela kojega su očekivali – »U registraturi« te Baudelaireva »Albatrosa«.

Višu razinu znanja iz hrvatskog prijavila je većina gimnazijalaca, dok su osnovnu razinu brojčano više odabrali učenici strukovnih škola.

Mirela Lilek, vjesnik.hr