Četiri nova učenička doma

Nakon više od 20 godina učenici i studenti Ličko-senjske županije dobit će dva nova učenička doma.

Riječ je o učeničkim domovima u Gospiću i Korenici. Učenički dom u Gospiću, u čiju je izgradnju uloženo nešto više od 17 milijuna kuna, prostire se na više od dvije tisuće kvadratnih metara. Novi dom će već u rujnu primiti prve srednjoškolce, a osim njih nove prostore koristit će i studenti Veleučilišta u Gospiću te Visoke učiteljske škole Gospić. Smještajni kapacitet doma je 100 ležajeva dok će se natječaj, za smještaj u učenički dom koji se nalazi u sklopu Srednje strukovne škole Gospić, objaviti sljedeći tjedan. Učenički dom u Gospiću opremljen je i sa sobama koje mogu primiti 10 učenika ili studenata sa posebnom potrebama. Učenicima i studentima bit će osigurana prehrana, a dom također ima i sportske terene.
Osim Gospića, od rujna će i učenici Korenice imati novi učenički dom, smješten u zgradi koja je izgrađena početkom 19. stoljeća te je zbog svog povijesnog značaja stavljena pod zaštitu Ministarstva kulture kao spomenička baština. Dom se nalazi u sastavu Srednje škole Plitvička jezera, a u njemu će se u 23 sobe moći smjestiti 50 učenika.

Novoizgrađeni učenički dom u Pregradi nalazi se u sastavu Srednje škole Pregrada. Smještaj je osiguran za 100 učenika, a dom ima 28 trokrevetnih i 8 dvokrevetnih soba. Za upis u ovaj učenički dom postoji veliki interes, a upisi će se provoditi nakon što se dovrši izgradnja i škola dobije rješenje za početak rada, što je planirano tijekom školske godine 2009./2010.

I u Čakovcu se otvara novi mješoviti dom koji raspolaže s 20 dvokrevetnih soba i 4 četverokrevetne sobe te može smjestiti 56 učenica i učenika. Tijekom boravka u domu o učenicima će se brinuti stručni odgajatelji, a na raspolaganju će im također biti i medicinska služba. Osim učenika srednjih škola, smještajne kapacitete moći će koristiti i studenti Međimurskog veleučilišta u Čakovcu, Visoke učiteljske škole u Čakovcu, kao i polaznici različitih seminara i tečajeva koji će biti organizirani na tom području.

monitor.hr