Brucoši trče u Zagreb, Split daleko od vrha

Maturanti su izabrali - najatraktivniji fakulteti, koji su bili prvi izbor budućih brucoša, iz Zagreba su! Među 20 fakulteta rangiranih prema interesu, čak prvih 9 mjesta zauzimaju zagrebački fakulteti, a među najbolje plasiranim dalmatinskima su Ekonomski fakultet iz Splita na 11. mjestu, koji je bio prvi izbor za 759 maturanata.

 

Brucoši trče u Zagreb, Split daleko od vrha

Među dvadeset najpoželjnijih u zemlji probilo se pet splitskih fakulteta: uz spomenutu Ekonomiju, na 13. mjestu je Pomorski fakultet (prvi izbor za 634 maturanta), 14. je Sveučilišni studijski centar za stručne studije (za 614 brucoša prvi izbor), 16. je Pravo (571), dok je FESB na 19. mjestu (564 prva izbora).

To su podaci konačne rang-ljestvice za upis kandidata na studijske programe visokih učilišta u Hrvatskoj u ljetnom upisnom roku u akademskoj godini 2014./2015., koju je u petak objavila Agencija za znanost i visoko obrazovanje.

Dominacija metropole
Gledano pojedinačno po studijima, opet prednjači Zagreb, ali se splitski studij prava na Pravnom fakultetu probio na deveto mjesto. Upisna kvota za taj studij bila je 275 mjesta, a kao prvi izbor navelo ga je 319 maturanata. Budućim splitskim studentima atraktivan je bio i studij kineziologije, poslovne ekonomije te pomorske nautike.

Osim dominacije zagrebačkih fakulteta, znakovito je da uprkos preporukama, zahtjevima za smanjivanje kvota, stanju na burzi i ostalome, ekonomski fakulteti ne moraju strahovati za budućnost. Upravo je na listi najatraktivnijih fakulteta u državi prvo mjesto odnijela zagrebačka Ekonomija, koja je bila prvi izbor za 1852 kandidata, a studij poslovne ekonomije toga fakulteta također je prvi na listi najpoželjnijih studija u zemlji – predviđena je upisna kvota bila 690, a kao prvi izbor taj je studij navelo čak 1056 kandidata.

Visoka mjesta drže i ekonomski fakulteti u Splitu i Osijeku. Interes studenata ne jenjava ni za pravne fakultete i studij medicine, a tradicionalno je visoko i zagrebački Filozofski fakultet koji se smjestio na drugo mjesto najpoželjnijih visokih učilišta.

Što se tiče dalmatinskih sveučilišta, u Zadru je najatraktivniji bio Odjel za izobrazbu učitelja i odgojitelja (za 194 prvi izbor), Pomorski odjel (145), Odjel za ekonomiju (118), Odjel za turizam i komunikacijske znanosti (117) te Odjel za anglistiku (102). Na Dubrovačkom sveučilištu najpoželjniji je bio Pomorski odjel (prvi izbor za 144 učenika), a među prvih pet su i Odjel za ekonomiju i poslovnu ekonomiju, Odjel za komunikologiju, Odjel za elektrotehniku i računarstvo te Odjel za stručne studije.

Istaknimo da je od oko 40 tisuća kandidata njih više od 30 tisuća ostvarilo pravo na upis, a čak 19.663 upisalo je studij prvog izbora.

Izvor: Slobodna Dalmacija