Britanske škole otpuštaju petinu nastavnika

Britanske škole se pripremaju otpustiti petinu svojih nastavnika zbog najavljenih smanjenja u proračunu, piše Guardian.

Broj starijih nastavnika traži savjete o tome kako otpustiti kolege i zadržati svoj posao.

Vođe Udruge škola i fakulteta (ASCL), koji predstavljaju 15.000 ravnatelja i njihovih zamjenika, izjavili su kako na svakih stotinu nastavnika postoji između 15 i 20 onih koji su višak.

Škole diljem zemlje čekaju da se izglasaju njihovi proračuni za financijsku godinu počevši od 1. travnja. Rezovi u lokalnim proračunima, u nekim slučajevima zbog pada broja učenika te smanjenje subvencija od središnje vlasti za obrazovanje će značiti da će mnoge škole postati lošije.

Pravni konzultant ASCL-a, Richard Bird, upozorio je da bi vladin novi projekt: engleska matura mogao predstavljati velik problem.

Kvalifikacije se dodjeljuje učenicima koji su postigli najmanje ocjenu tri iz engleskog jezika, matematike, dva predmeta iz područja znanosti, povijesti ili geografije i stranog jezika.

'Doći će do promjena u programu, jer će novi projekt vrlo vjerojatno izazvati restrukturiranje i neizbježno stvaranje tehnoloških viškova', kazao je Bird.

Prvi na otpisu će biti oni nastavnici koji predaju neki izborni predmet ili neki predmet van ovih koji ulaze u maturu.

'Ministrima je jasno da je to najbolje moguće rješenje za škole s obzirom na strašne javne financije', poručuju iz britanskog Ministarstva znanosti.

tportal.hr