Britanci troše stotine funti na skupe darove učiteljima svoje djece

Ambiciozni roditelji učitelje zasipaju nimalo recesijskim darovima; dizajnerskim nakitom i odjećom, vrhunskim šampanjcima, čak i putovanjima.

Dar za učiteljicuNekad su ručno napravljene čestitke i domaći kolači bili dovoljna nagrada učiteljima. Ovih pak recesijskih dana ambiciozni roditelji u Britaniji prelaze sve granice i učitelje zasipaju skupocjenim darovima, dizajnerskim nakitom i odjećom, vrhunskim šampanjcima, čak i putovanjima. Natjecateljski raspoloženi roditelji pretvorili su tradiciju božićnog darivanja u utrku i gotovo rutinski troše dvjestotinjak funti na dizajnerske ogrtače, prtljagu, parfeme, satove, kristalne čaše i slično, piše britanski Daily Mail.

Jednom je londonskom učitelju ponuđeno korištenje obiteljske vile u Španjolskoj tijekom cijele godine. Drugom je na dar stigao poklon-bon od čak tisuću funti. Pojava je poprimila takve razmjere da je sindikat učitelja čak zatražio da to prestane.

U prosjeku britanski roditelji, kako je pokazalo istraživanje robne kuće Debenhams, za dar učitelju potroše oko 50 funti, no mnogi troše više od sto, pa čak i 300 funti ako imaju više od jednog školarca. Trend je osobito izražen kod roditelja djece u osnovnoj školi. Predstavnica Debenhamsa Carrie Barkhuizen kaže da roditeljima novac jednostavno nije u pitanju kad je riječ o darivanju učitelja svoje djece.

- Izdatak za skupi komad nakita ili odjeće prava je sitnica ako pomaže u dobivanju boljih ocjena, odnosno u izbjegavanju izdatka za privatnu školu koji godišnje može biti i 35.000 funti. No mnogi roditelji tako samo rasipaju novac. Sumnjamo da pravi, dobri učitelji podlegnu takvoj vrsti ulagivanja - smatra C. Barkhuizen.

Dr. Mary Bousted iz učiteljskog sindikata ATL poručuje da učitelji žele biti cijenjeni, ali da definitivno ne očekuju darove niti žele da se obitelji nalaze pod pritiskom darivanja.

- Raskošni darovi postali su norma, nisu više izuzetak. Nadamo se da će to prestati - poručila je sindikalistica M. Bousted.

vecernji.hr