Bilingvizam

Odrasti u dvojezičnom okruženju bebi nije ništa teže nego slušati samo jedan jezik. Zašto su tako fleksibilni i kako to pomaže odraslim Japancima da razlikuju 'l' od 'r'?

Znanstvenici su otkrili zašto dječji mozak do sedme godine života može tako lako naučiti nekoliko stranih jezika.

"Mislimo da magija koju djeca primjenjuju u situaciji učenja i neki principi koji im pomažu mogu biti korisni i za odrasle", rekla je dr. Patricia Kuhl sa Sveučilišta u Washingtonu, članica međunarodnog tima koji pokušava pronađene mehanizme primijeniti u učenju kod odraslih.

Svaki jezik koristi jedinstvene varijacije zvukova. A bebe se rađaju s mogućnošću da razluče sve njih, no ova sposobnost slabi, odnosno mozak ne stvara tako brzo nove sklopove, i prije nego počnu govoriti, tj. do navršene prve godine.

Dr. Kuhl nudi primjer: Japanci ne razlikuju "l" i "r" u engleskom - njima "rake" i "lake" zvuče jednako. No njen je tim dokazao da sedmomjesečna beba rođena u Tokiju i sedmomjesečna beba iz Seattlea reagiraju jednako na oba zvuka. No do 11. mjeseca japanska beba gubi ove sposobnosti.

Naime ovladavanje dominantnim jezikom ometa učenje drugih, manje poznatih, pokazuje istraživanje dr. Kuhl. Mozak ignorira te zvukove koji se ne uklapaju.

No bebe koje se odgajaju u bilingvalnom okruženju - tako da im se obraća na dva različita jezika - mogu naučiti oba u isto vrijeme u kojem druge nauče samo jedan jezik. U prosjeku monolingvalne i bilingvalne bebe započinju govoriti oko prve godine izgovarajući oko 50 riječi do 18. mjeseca.

bilingvizam

Talijanski istraživači pitali su se zašto one koje uče dva jezika ne progovore nešto kasnije i dokazali u svom izvještaju objavljenom u magazinu Science da bilingvalni mozak postaje fleksibilniji.

No što bi moglo pomoći onima koji su propustili naučiti jezik kao djeca? Da bi se stopio s novim jezikom, bebin mozak treba osobnu interakciju - TV i CD nisu dovoljni. Znanstvenici zato pokušavaju poboljšati tehnike uz pomoć kojih odrasli obično uče.

Sjećate se razlike između "l" i "r" koja je tako teška Japancima? Kuhl i znanstvenici sa Sveučilišta Tokyo Denki i Sveučilišta Minnesota pomogli su u razvoju kompjuteriziranog programa za učenje jezika na kojem su prikazani ljudi koji govore "mama-jezikom," usporeno pretjerujući sa zvukovima koje roditelji obično koriste pri razgovoru s bebom.

Japanski studenti koji su imali vrlo malo kontakata s govornim engleskim prošli su kroz 12 satova slušajući pretjerano "ls" i "rs" dok su istovremeno promatrali kompjuterizirano lice instruktora koje je govorilo engleski. Skeniranje mozga MEG aparatom (za magnetoencefalografiju) pokazao je da studenti mogu bolje razlikovati ove njima strane engleske zvukove. A i izgovarali su ih bolje, izvijestili su znanstvenici u NeuroImageu.

net.hr