Bez mesa do zdravlja

Smanjenje proizvodnje i konzumacije mesa za trideset posto smanjilo bi emisiju ugljičnog dioksida i unaprijedilo zdravlje u zemljama u kojima se jede najviše mesa, objavili su u srijedu znanstvenici.

Krava

Pomoću modela britanski i američki znanstvenici predviđaju da povećanje efikasnosti i smanjenje ovisnosti o fosilnim gorivima u poljoprivredi neće biti dovoljno da se ostvare ciljevi koji se odnose na smanjivanje emisije CO2.

No kombiniranje ovih koraka s 30-postotnim smanjenjem stočarstva u zemljama koje proizvode mnogo mesa i odgovarajuće smanjenje konzumacije mesa, vodilo bi do "znatne koristi za javno zdravlje", kažu znanstvenici.

Studija je ustanovila da bi u Britaniji 30-postotno smanjenje zasićenih masnih kiselina životinjskog podrijetla kod odraslih smanjilo i broj iznenadnih smrtnih slučaja od srčanih bolesti za 17 posto, što odgovara broju od 18 tisuća ljudi.

U Sao Paulu u Brazilu to bi značilo tisuću smrtnih slučaja manje na godinu, kažu znanstvenici, objavljeno je u časopisu The Lancet.

net.hr