Besplatni studij uspješnima

Nema ništa od besplatnih udžbenika za svih 550 tisuća učenika osnovnih i srednjih škola - definitivna je odluka koju je u srijedu za Slobodnu potvrdio novoizabrani ministar znanosti, obrazovanja i sporta dr. Radovan Fuchs.

Naime, škare rebalansa proračuna ipak će dotaknuti i tu stavku, a zasad se razmišlja da to pravo predstojeće školske godine zadrže samo socijalno ugrožene kategorije i djeca branitelja:

- Ideja nije da se potpuno ukinu besplatni udžbenici, nego da se primjenom OIB-a udovolji zakonu i de facto onaj dio novca kojim raspolažemo iskoristi za kupnju udžbenika obiteljima koje to nisu u mogućnosti - ističe ministar Fuchs.

Kako dalje pojašnjava, one obitelji koje prelaze određeni socijalni cenzus, troškove udžbenika snosit će u cijelosti. Što to u ovom trenutku konkretno znači, ministar nije mogao reći. Tako se ne zna ni koliko će iznositi cenzus iznad kojega će roditelji biti obvezni u cijelosti platiti knjige.

Neslužbeno se doznaje da će se cenzus određivati sukladno osiguranim sredstvima za udžbenike, koja u ovom trenutku iznose 290 milijuna kuna.

Drugim riječima, utvrđivat će se "retrogradno", kada se vidi za koliko su učenika ta sredstva dostatna i pod uvjetom da se ne preusmjere za nešto drugo. Prema evidenciji Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, trenutačno je oko 22 tisuće djece u dobi od sedam do 18 godina, dakle osnovnoškolske i srednjoškolske dobi, koji primaju socijalnu pomoć.

Pridodaju li se tome broju još i djeca branitelja i invalida Domovinskog rata, koji su to pravo ostvarivali i prije Primorčeva projekta besplatnih udžbenika za sve učenike, procjenjuje se da bi u novoj školskoj godini besplatne knjige ukupno dobilo najviše 35 tisuća učenika ili svaki petnaesti.

studij

Besplatni studij svim uspješnima

Uz odustajanje od besplatnih udžbenika, jedan od prvih poteza novoga ministra Fuchsa bit će i spremnost da se udovolji studentskim zahtjevima za besplatnim obrazovanjem.

Naime, kako je najavio u svome prvom javnom nastupu na novoj dužnosti, na predstavljanju publikacije "Funkcionalna integracija sveučilišta?" na zagrebačkome Pravnom fakultetu u srijedu, Fuchs predlaže da se zakonom omogući besplatan studij za sve uspješne studente:

- Uspješan student za mene je svaki onaj koji redovito daje godinu za godinom, ili po Bolonjskom procesu prvi ciklus završi u roku od tri godine, plus najviše jednu godinu - pojašnjava Fuchs, dodajući kako takav student ne bi trebao participirati u troškovima studiranja. Sredstva bi se u tom slučaju osigurala kroz restrukturiranja, primjerice, fondova.

Primorac se odrekao plaće i Sabora

Dojučerašnji ministar Dragan Primorac odrekao se svih prava koja bi mogao uživati. Vratio je mandat saborskog zastupnika. U Saboru će ga zamjenjivati dr. Goran Marić.

No, Primorac se odrekao i svih financijskih prava, odnosno prava na šest mjeseci ministarske plaće te na još šest mjeseci pola te plaće.

monitor.hr