Armenija uvodi šah kao obavezan predmet u školama

Kako kod budućih generacija potaknuti sposobnost samostalnog strateškog mišljenja u školama, na radnom mjestu i u društvu općenito?

Djeca uče šah

Armenija je jedna od vodećih šahovskih nacija koja ima više od 30 velemajstora i dobitnika zlatnih medalja na međunarodnim šahovskim olimpijadama 2006. i 2008. godine.

Armenija je pronašla odličan odgovor na to pitanje pa će mali Armenci u dobi iznad šest godina u školama kao obavezan predmet imati šah, javlja Radio Slobodna Europa.

Odluka je stupila na snagu početkom tekuće školske godine i već je više od 40.000 djece u oko 1.500 armenskih škola dobilo udžbenike o šahu i šahovske figure, a satove će im dvaput tjedno držati 1.200 posebno odabranih učitelja.

Takva odluka, čiji su planiranje i razvoj trajali tri godine, ne čudi s obzirom da je Armenija jedna od vodećih šahovskih nacija koja ima više od 30 velemajstora i dobitnika zlatnih medalja na međunarodnim šahovskim olimpijadama 2006. i 2008. godine. Većina Armenaca smatra da je šah univerzalna i društvena aktivnost koja ujedinjuje ljude različite dobi i fizičkih sposobnosti.

Projekt uvođenja šaha kao obaveznog školskog predmeta započeo je direktor Armenske šahovske akademije, velemajstor Smbat Lputian, koji je za Radio Slobodna Europa, sjedeći među šahovskim tablama u sobi za turnire na Akademiji, istaknuo da šah vidi kao način razvijanja samostalnog mišljenja djece: 'Šah vas tjera da mislite i osmislite strategiju i dok radite na tome morate unaprijed preispitati svaki svoj potez i naći onaj pravi. I svaki potez podrazumijeva donošenje odluke, čitava igra se odnosi na donošenje odluka i te odluke bi prije svega trebale biti ispravne. Igra vas uči da donosite ozbiljne odluke u teškim situacijama.'

Osim toga, šah je ne samo intelektualna igra, nego je i zanimljiv, sve u svemu nevjerojatan, jer donosi i 'atmosferu stvarne moralne pobjede (za dijete) šahovskim figurama, a ne na računalu, na kojem će doživjeti pobjedu u različitim agresivnim igricama u kojima djeca nemaju osjećaj odgovornosti za svoje postupke i ne mogu razviti ključne osobine ličnosti', kazala je za Radio Slobodna Europa psihologica Ruzanna Gharibian.

Usprkos svemu, odluka o njegovom uvođenju među obavezne školske predmete nije naišla na opće odobravanje u Armeniji. Međutim, istraživanja koja su u osnovnim školama proveli znanstvenici sa Zapada i šahovski velemajstori potvrdila su da igranje šaha u ranoj dobi poboljšava sposobnost čitanja, unapređuje vještine rješavanja problema te pozitivno utječe na sposobnost računanja, koncentraciju i pamćenje.

tportal.hr