Američka međunarodna škola u Zagrebu dobila Europsku darovnicu za potporu radu sa starijima

Europsko vijeće međunarodnih škola (ECIS) dodijelilo je darovnicu namijenjenu projektima međunarodnog obrazovanja i društveno korisnoga rada (ECIS Outreach Grant) Američkoj međunarodnoj školi u Zagrebu (AISZ), u svrhu potpore njihovu društveno korisnom radu sa starijim osobama u Zagrebu.

The American International School of ZagrebDarovnica u iznosu 1.520 GBP (14.200 HRK) služit će kao potpora inicijativi škole za učenje putem društveno korisnoga rada (Service Learning), koja uključuje projekt koji se upravo provodi u suradnji s Domom zaklade Lavoslava Schwarza u Bukovačkoj ulici u Zagrebu. Učenici štićenicima doma pružaju potporu u vidu pomaganja pri nabavi, pratnje u šetnji te uporabe tehnologije radi istraživanja obiteljske povijesti ili ponude lokalnih usluga.

„Budući da je većina djece vrlo različitoga kulturološkog podrijetla, štićenicima je vrijeme provedeno s njima izuzetno poticajno te mnogi uživaju koristeći strane jezike koje dugo nisu koristili“, izjavio je Stephen Graham, nastavnik viših razreda osnovne škole AISZ-u te koordinator programa učenja putem društveno korisnoga rada. „Ti međugeneracijski, međukulturalni susreti ne utječu pozitivno samo na starije, nego i na mlade jer razvijaju empatiju, toleranciju i razumijevanje različitosti. Darovnica ECIS-a pomoći će nam u razvijanju toga rada i uvođenju novih inicijativa, kao što je tzv. 'tjelovježba za mozak', koja se sastoji od tehnološki utemeljenih vježba uma koje su osmislili nastavnici i učenici škole.”

O AISZ-u
Američka međunarodna škola u Zagrebu utemeljena 1966. godine pruža obrazovanje na engleskom jeziku djeci u dobi od tri do 18 godina. Akreditirana je od strane Organizacije za stjecanje međunarodne mature (International Baccalaureate Organization) iz Ženeve i jedina je škola u Hrvatskoj akreditirana i u Sjedinjenim Američkim Državama.
Školu u ovom trenutku pohađa 258 učenika iz 35 država (među ostalima iz Australije, Brazila, Jamajke i Koreje), kao i 63 hrvatskih učenika. Svi su nastavnici izvorni govornici engleskog jezika iz SAD-a, Ujedinjenoga Kraljevstva, Kanade ili Australije.
Škola se sastoji od četiri dijela: vrtića, osnovne škole, više osnovne škole (6.-8.razreda) i srednje škole.
aisz.hr

O ECIS-u
Utemeljeno 1965. godine, Europsko vijeće međunarodnih škole globalna je organizacija koja međunarodnim školama, pojedincima i obrazovnim institucijama pruža prilike za razvoj.
ECIS Outreach Grant darovnica je namijenjena poticanju i podupiranju raznih učeničkih projekata i aktivnosti u okviru programa učenja putem društveno korisnoga rada. ECIS je predan promicanju međukulturalne svijesti i razumijevanja, tolerancije i međunarodnog obrazovanja u svim regijama svijeta.
ecis.org