Akcija Index - cijene ispita čak do 2000€

Zbog korupcije na zagrebačkom Sveučilištu, u sudskom postupku pokrenutom nakon akcije Indeks, na optuženičkoj se klupi našlo 10 profesora, 9 studenata i 11 posrednika.

Akcija Index

U drugom suđenju zbog korupcije na zagrebačkom Sveučilištu, pokrenutom nakon akcije Indeks, u utorak se na optuženičkoj klupi našlo čak 10 sveučilišnih profesora i devetero studenata, zajedno s 11 posrednika, preko kojih se, po tvrdnjama tužiteljstva, obavljala 'kupoprodaja' ispita na Fakultetu prometnih znanosti.

Jedno od najvećih suđenja po broju optuženih u povijesti hrvatskog pravosuđa, započelo je čitanjem optužnice u velikoj dvorani zagrebačkoga Općinskoga građanskog suda, jer na Županijskom sudu, nadležnom za ovaj slučaj, nema sudnice koja može primiti toliki broj optuženika, njihovih branitelja, publike i sudskog osoblja.

Uz profesore, studente i posrednike među optuženima su i zaposlenica studentske referade te članovi obitelji nekoliko studenata. USKOK ih tereti za udruživanje za počinjenje kaznenih djela, davanje i primanje mita, protuzakonito posredovanje, zloporabu položaja i ovlasti te poticanje na te zloporabe.

Od 32 optužena, devet posrednika i studenata priznalo je krivnju.

Pred županijskom sutkinjom Koraljkom Bumči trebalo se pojaviti čak 33 optuženika, no zbog nedolaska na ročište sudsko je vijeće izdvojilo postupak za Damira Mušana, kojemu će se suditi naknadno.

Kao i u prvom suđenju za korupciju na Prometnom fakultetu prvi na popisu optuženih je bivši prodekan Dragan Badanjak, a uz njega su se u oba slučaja našli i posrednici Mladen Budor i Josip Djaković.

Po USKOK-ovim tvrdnjama skupina posrednika udružila se 2007. i 2008. kako bi veći broj studenata povezali s profesorima i dogovorili 'kupoprodaju' ispita. Od studenata su uzimali indekse i novac, a dio mita zadržali su za sebe kao posredničku proviziju.

Studenti su za upis ocjene iz jednog predmeta plaćali od 200 eura do 700 eura, a čak i do 2000 eura za ispite iz više predmeta.

Afera "Indeks" i policijsko-uskočka istraga korupcije na zagrebačkom Sveučilištu izrodila je i optužnicu vezanu uz Ekonomski fakultet. U tom slučaju, u kojem je također riječ o kupnji i prodaji ispita, optuženo je devetero profesora, među kojima i bivša predsjednica saborskog Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Deša Mlikotin-Tomić te još 14 osoba.

Net.hr