46 sretnika dobilo posao nakon prekvalifikacije

Smjer ugostiteljstvo: Zavod za zapošljavanje platio je prekvalifikaciju za ugostiteljska zanimanja, a jučer su nakon položenog ispita polaznici škole dobili diplome.

Prekvalifikacija

Kako bi lijepo bilo da nam učenici ili studenti ne mogu stići na svoje promocije nakon završenog školovanja samo zato što su već našli posao i moraju biti na radnome mjestu! A upravo to se dogodilo u utorak na svečanoj dodjeli diploma kuharima specijalistima za dalmatinska jela, pizza-majstorima, barmenima i servirkama, od kojih neki nisu stigli na svečanost jer su – radili.

Kada se uz to još zna i da je tih 46 „friških“ ugostitelja svih struka do jučer bilo u višegodišnjem statusu nezaposlenih na splitskom Zavodu za zapošljavanje, a sada biraju među ponuđenim poslovima, jasno je da se radi o priči sa sretnim završetkom.
Preporuka mentora

Počela je prije više mjeseci kada je splitski Zavod za zapošljavanje ponudio stručno usavršavanje ili prekvalifikaciju dijelu nezaposlenih koji su htjeli postati ugostitelji različitih struka, i to osnovnom obukom ili usavršavanjem na splitskom Suvremenom učilištu, a troškove je podmirio Zavod za zapošljavanje.

A ono što je najvažnije jest da će petnaest dana nakon završenog usavršavanja svi promovirani dobiti posao, a dio njih već je počeo raditi uz pomoć preporuke stručnih mentora koji su im vodili usavršavanje, a kojima se najčešće za pomoć u odabiru kadra obraćaju vlasnici restorana, kafića, hotela, pizzerija....

A kako i ne bi kada su njihovi đaci na gastroizložbu svojih umijeća iznijeli slasne zalogaje poput riblje paštete u čašicama od dizanog tijesta, rolade od špinatnog biskvita, fileta lubina ispunjenih škampima, carpaccia od hobotnice, pulente sa škampima i špinatom kojih se ne bi posramili ni vrhunski majstori kuhinje.

- Ja sam po zanimanju frizerka, nezaposlena sam, a sada sam stekla diplomu pizza-majstorice i uskoro ću početi raditi u pizzeriji u Trogiru. Obuka je bila kvalitetna i dobra, naučili smo puno – kaže nam Ivana Šimić iz Trogira. Njezin kolega, novi pizza-majstor Ivo Bulić po zanimanju je automehaničar i godinama je nezaposlen.

- Pizza-majstori su jako traženi, a ja bih volio raditi i zato sam se odlučio promijeniti zanimanje. Najvažnije je raditi i hvala Zavodu za zapošljavanje što nam je ovo omogućio, već imam neke ponude za rad ovo ljeto – zadovoljan je Ivo. Da je ljubitelja pizze sve više, a zbog toga i potraga za majstorima koji je znaju spravljati sve veća govori i Nikolina Kvarantan koja je s diplomom pizza-majstorice počela raditi dan prije promocije!
Hotel s pet zvjezdica

Među kuharima koji su obukom na Suvremenom učilištu uz pomoć Zavoda za zapošljavanje stekli specijalnost za pripravu dalmatinskih jela, svi su već imali srednju ugostiteljsku školu koja je osnova za usavršavanje. No, među njima je i najviše zadovoljnih jer se nitko od njih više ne boji da će biti nezaposlen.

- Po struci sam kuhar, godinama čekam posao i sada sam ga dobio u restoranu u sklopu hotela s pet zvjezdica, prezadovoljan sam. Plaća je solidna, a posao je stalan, a to je najvažnije – priča Ivica Mijić iz Splita, dok Mario Matusinović, od utorka također kuhar specijalist, kaže kako se svakog dobrog kuhara mora pošteno platiti jer često rade i po 18 sati dnevno...

Ružica Mikačić, slobodnadalmacija.hr; foto: Vojko Bašić/Cropix