12-godišnja Laura iz Zagreba oborila rekord u čitanju knjiga

Dvanaestogodišnja Laura Lesjak, koja je prošle godine posudila i pročitala 239 knjiga, što je više od četiri knjige tjedno, proglašena je danas Najčitateljicom Knjižnica Grada Zagreba (KGZ).

Šarene knjige

Ne mogu zamisliti da svaki dan ne čitam, to je postalo dio moje svakodnevice, rekla je Lesjak, odlikašica iz Osnovne škole Ivan Merz, koja uz čitanje stigne trenirati odbojku, učiti talijanski, engleski, ruski i kineski te biti članica dramske grupe. Čitam uglavnom navečer kad završim s učenjem i ostalim obavezama, no i kod zubara, frizera, za vrijeme reklama na TV-u, pod odmorom ili na plaži, dodala je.

Najdraže knjige

Omiljena joj je fantastika jer, kako kaže, zanimljivo joj je kako su pisci zamislili drugačije svjetove i kako je u tim knjigama sve tajnovito. Od najdražih naslova izdvojila je "Vampirsku akademiju", "Slatke male lažljivice", knjigu "Različita" te "Warrior Cats".

Najčitatelji, stari između 12 i 14 godina, biraju se prema statistici posudbe, no to su i djeca koju knjižničari primijete kao marljivog i vrijednog člana koji puno čita, razgovara o knjigama, traži savjet i na vrijeme vraća knjige, rekla je Natalija Dragoja iz KGZ-a. Projekt je od 2001. polučio veliki uspjeh u poticanju mladih na čitanje, a dosad je među najčitateljima bilo devet djevojčica i tri dječaka, napomenula je.

Srušila rekord iz 2007.

U knjižnice Grada Zagreba prošle godine je bilo upisano 135 tisuća članova, odnosno svaki šesti Zagrepčanin, a tome je zasigurno doprinijela i akcija besplatnog upisivanja prvašića tijekom Mjeseca knjige kojom također potičemo čitanje kod djece, rekla je ravnateljica KGZ-a, Davorka Bastić. Knjižnice su organizirale više od 30 tisuća raznovrsnih događanja, a godišnje se posudi oko tri milijuna knjižnične građe, dodala je

Laura Lesjak je članica knjižnice Medveščak, a brojem posuđenih knjiga srušila je dosadašnji rekord od 225 knjiga iz 2007. Kao poticaj za daljnje čitanje i nagrada uručene su joj diploma i besplatna članska iskazinca za KGZ do punoljetnosti, tečaj brzog čitanja i sudjelovanje u ljetnom kampu Pučkog otvorenog učilišta Petar Zrinski, knjige Školske knjige, Algoritma, Mozaik knjige i Profila, te tablet računalo, dar tvrtke Microline.


Izvor: Net.hr