10 najskupljih knjiga na svijetu

Ako ste mislili da kupnja udžbenika za predmete na faksu košta previše, onda pogledajte cijene ovih knjiga, neke od najskupljih na svijetu. Od prvih knjiga ikada tiskanih preko najvrednijih stripova do dječje slikovnice koja vrijedi najviše novca. Bilo koja od ovih deset knjiga danas svom vlasniku nosi ogromnu svotu novca.

1. Gutenbergova Biblija

Gutenbergova  Biblija1456. godine Gutenbergova Biblija bila je prva knjiga ikada tiskana. Vjeruje da je izvorno tiskano oko 180 verzija. Mnogi od preostalih primjeraka te Biblije su podijeljeni na dijelove. Samo 21 primjerak se smatra da je potpuno netaknut. Potpuno očuvani primjerak Gutenbergove Biblije se procjenjuje na vrijednost 25 - 35 milijuna dolara.

2. Kodeks Leicester

Ova 'bilježnica' od 72 stranice sadrži znanstvena djela i skice Leonarda da Vincija. Thomas Coke, koji je imenovan grofom od Leicestera, kupio je ovu bilježnicu 1717. godine. 1980. je otkupljena od strane Leicester nekretnina i preimenovana je u 'Kodeks Hammer', prema kolekcionaru umjetnina koji ju je kupio. 1994. god., Bill Gates je kupio tu bilježnicu za 30,8 milijuna dolara te ju je preimenovao u Kodeks Leicester. Gatesova kupovina ove knjige učinila ju je najskupljom knjigom ikad prodanom.

3. 'First Folio'

First FolioPrvo izdanje Shakespeareovih drama, objavljeno 1623. godine, se naširoko smatra jednom od najvažnijih knjiga na svijetu. Ova prva Shakespearova ikad objavljena knjiga sadrži 36 njegovih drama i ima 900 stranica te je objavljena sedam godina nakon Shakespeareove smrti. 2008., jedan Britanac je bio optužen za krađu jednog od preostalih 228 primjeraka prvog Folia, taj primjerak se procjenjuje na 15 milijuna funti ili oko 22,6 milijuna dolara.

4. Birds of America

Ova knjiga Johna Jamesa Audubona sadrži znanstvene opise i ilustracije zavičajnih ptica Sjeverne Amerike postavljene u njihovom prirodnom okruženju. Knjiga je objavljena između 1827. i 1838. od strane britanskog izdavača i od samog početka bila je jako dobro prihvaćena. U ožujku 2000. god. jedan od posljednjih preostalih 120 primjeraka je prodan za 8,8 milijuna dolara katarskom šeiku, što ju je učinilo najskupljom tiskanom knjigom ikad prodanom.

5. Traktat o voćkama / Traité des Arbres Fruitiers

Traktat o voćkamaPrevedeno na "Traktat o voćkama" ili "Rasprava o voćkama" ova knjiga je objavljena 1768. i bila je najuspješniji rad francuskog botaničara Henri-Louis Duhamel du Monceaua. Knjiga je detaljni prikaz 16 različitih voćnih vrsta, te njihovih sorti i popraćen je ilustracijama. Knjiga je završila na aukciji u Bruxellesu 2006. gdje je i prodana za 3.360.000 eura, ili oko 4,5 milijuna dolara, u to vrijeme.

6. Ptolomejev zemljopis

'Ptolomejev zemljopis' je prvi primjerak zemljopisnih karata ili kompilacija kartografije svijeta koji je bio poznat u 2. stoljeću. 1477. te su karte tiskane u ono što je bio prvi atlas. 2006. godine je jedna od samo dvije za koje se zna da postoje u privatnom vlasništvu prodana na aukciji za 3,9 milijuna dolara.

Prethodno je bila u vlasništvu Gospodina Wardingtona, britanskog kolekcionara karata i atlasa, koji je umro 2005.

7. Mercatorov Atlas Europe

Mercatorov Atlas EuropeGerardus Mercator je flamanski kartograf koji je stvorio cilindrične projekcije karte svijeta koje se još uvijek koriste i u današnjoj upotrebi. Godine 1967., nizozemski učitelj na odmoru u Belgiji otkriva hrpu starih karata uvezanih u folio stilu. Kasnije je ustanovljeno da su to Mercatorove karte Europe iz 1500-ih. Godine 1979., Sotheby's je prodao taj atlas British Rail Pension fondu, onda je kasnije prodan Britanskoj knjižnici u svibnju 1997. za izvjesnih 1.243.000 dolara.

8. Tamerlan i druge pjesme

Ovo je prva knjiga koju je napisao Edgar Allan Poe, a objavljena je anonimno s autorom imenovanim samo kao "Bostonian" ili 'Bostonac'. Knjigu pjesama je vjeruje se, Poe napisao kada je imao samo 14 godina. U prosincu 2009., primjerak ove rijetke knjige (jedna od samo 12 poznatih) prodana je na aukciji kuće Christie's za 662.500 dolara, što je najvrednije djelo američke književnosti ikad prodano.

9. Action Comics #1

Action Comics #1Tiskan u lipnju 1938., ovaj strip predstavio je Supermena koji se smatra prvim superherojem u svijetu. U veljači 2010., primjerak ovog rijetkog stripa prodan je od strane anonimnog prodavatelja anonimnom kupcu za milijun dolara, što ga čini najskupljim stripom na svijetu.

10. U kraljevstvu divljih stvorenja / Where the Wild Things Are

Ovo prvo izdanje dječje slikovnice Mauricea Sendaka iz godine 1963. se procjenjuje na vrijednost od 10.200 dolara, pod uvjetom da je u odličnom stanju i da ima originalni zaštitni omot. Što se tiče dječjih slikovnica, ovo je najskuplja, a sljedeća najbliža po cijeni 'And To Think That I Saw It On Mulberry Street', prvo izdanje iz 1938 od Dr. Seussa vrijedi 8.400 dolara.

prevedeno sa www.onlinecolleges.net