Centar za politološka istraživanja

Prihvaćajući vrijednosti zapadne civilizacije, s vjerom u napredak društva, posredovan znanošću, poradi razvoja politologije i ograničavanja institucionalnog monopola u području političkih znanosti u Republici Hrvatskoj, uvažavajući demokraciju, slobodu istraživanja, pluralizam, toleranciju i tržišno gospodarstvo, utemeljen je Centar za politološka istraživanja kao prva privatna znanstvena institucija takve vrste u Republici Hrvatskoj.

Temeljno i trajno područje istraživanja CPI-a je proces globalizacije i njen utjecaj na hrvatsko društvo. Centar za politološka istraživanja prošle godine završio je projektni ciklus u okviru MZOS-a Hrvatska u procesu globalizacije - promišljanje i anticipacija budućnosti, a ove godine nastavlja s projektom Globalizacije politike. U svrhu promicanja znanstveno istraživačkog programa, refleksije globalizacije i tranzicije u Hrvatskoj, hrvatskih europskih integracija i konsolidacije demokracije, Centar za politološka istraživanja 2006. pokrenuo je FORUM kao oblik intelektualnog, dijaloškog te tolerantnog i pluralističkog djelovanja. On se realizira kroz međunarodne i domaće znanstvene skupove. Do sada su održana četiri znanstvena skupa od kojih jedan međunarodni. Rezultati znanstvenih skupova publiciraju se u zbornicima kao i na portalu CPI-a u rubrici Forum na hrvatskom i engleskom jeziku. Jedan od bitnih ciljeva Foruma je povezati znanstvenike iz Hrvatske i svijeta. Također na portalu je otvoren virtualni Forum na kojem se posjetitelji mogu uključiti u raspravu o temama skupova. Rezultate znanstvenih istraživanja i znanstvenih skupova CPI objavljuje u nakladi Centra za politološka istraživanja. Uz to u okviru CPI-a djeluje i naklada PAN-libera specijalizirana za naslove iz politologije i srodnih društvenih i humanističkih znanosti. Svi podaci o objavljenim naslovima mogu se pronaći na portalu CPI-a.

Posebnu pažnju CPI je posvetio razvoju portala koji obuhvaća područje društvenih i humanističkih znanosti. Mnoštvo materijala koji se mogu pronaći samo na www.cpi.hr i preko 10 000 linkova, uz stalno nadopunjavanje novim sadržajima osigurava korisnicima dobru polaznu točku za daljnja istraživanja.

Pošalji upit

Kontakt podaci

Centar za politološka istraživanja

Centar za politološka istraživanja
Gupčeva 14a
10 090 Zagreb

Tel: 01/3863-113
Fax: 01/3863-113

E-mail: cpi@cpi.hr
Web: www.cpi.hr

O ustanovi